Pentru cititori – reguli de utilizare a blogului

Acest blog este un spaţiu în care ţin la un anumit nivel al comunicării. Orice comentariu critic, pozitiv, neutru sau corectiv este automat acceptat dacă este prezentat într-un limbaj adecvat. Nu accept comentarii care conţin  (a) critici/atacuri la persoană (se poate critica ideea sau comportamentul); (b) remarci rasiste sau (c) înjurături/denigări/calomnii în general sau cu referire la cititorii blogului, diverse personalităţi, grupuri, minorităţi, etnii, popoare sau la mine;  în general refuz tot ceea ce nu implică bunul-simţ şi ceea ce violează drepturile omului. De asemenea, nu sunt acceptate păreri repetitive şi neargumentate sau fără legatură cu conţinutul mesajului. În plus, acesta nu este un blog politic. De aceea nu sunt acceptate comentariile cu caracter politic direct; pot fi discutate însă aspecte politice dacă sunt conceptualizate ştiinţific, socio-cultural şi/sau moral.

Ştiu că unii cititori au fost nemulţumiţi că nu le-am postat unele mesaje. Dacă am făcut asta –  nu cred că aceste mesaje reprezentau mai mult de 1% din toate mesajele primite – am făcut-o deoarece ele nu îndeplineau angajamentul descris mai sus. Aşa cum am spus, nu vreau să-mi transform casa (a se citi blogul; sic!) într-un loc în care vine cineva şi mă înjură, pe mine şi pe oaspeţii mei serioşi (a se citi cititorii blogului; sic!). Absurdul situaţiei este că dacă nu îi las în casă sau îi scot afară, tot ei, cei care nu respectă regulile şi generează probleme, se supără. Nu am timp pentru absurdităţi, „managementul egoului” şi discuţii „scolastice„!; timpul este prea preţios ca să fie irosit pentru acest lucruri.

Cei care doresc să aibă o contribuţie pe acest blog trebuie să îşi asume un anumit nivel al ţinutei discursului şi, dacă este cazul, al argumentării. Restul nu are ce căuta, găsi şi înţelege aici. Îi rog, aşadar, pe cei care nu se înscriu în acest profil să nu citească acest blog, pentru a lăsa loc discuţiilor şi comentariilor care ţin de normalitate.

Deoarece adesea se nasc polemici pe internet, iată poziţia mea faţă de acest lucru, poziţie care va ghida şi funcţionarea acestui blog. Un premiant Nobel spunea că polemica trebuie dusă doar cu cei din aceeaşi ligă. Pentru a intra în polemică trebuie îndeplinite două condiţii: (1) buna-credinţă a interlocutorilor şi (2) un nivel adecvat de expertiză. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, nu are sens să intri în polemică. Lipsa de bună-credinţă îl va face pe cel cu care vrei să începi o discuţie serioasă să refuze evidenţa, spunându-ţi că 1+1 nu este egal cu 2! Lipsa de expertiză a interlocutorului face imposibilă comunicarea şi argumentarea ideilor; nu poţi rezolva polinoame dacă nu ştii operaţiile matematice de bază! Acestea fiind spuse, expertul trebuie să ocupe spaţiul public, pentru a nu-l lăsa la dispoziţia pseudo-ştiinţei, non-ştiinţei şi a intuiţilor (de cele mai multe ori false, de factura cunoştinţelor unei „vecine cu experienţă bogată de viaţă„) simţului comun, afectând astfel evoluţia societăţii spre o civilizaţie cât mai avansată. Intrând în spaţiul public, un expert trebuie să fie altruist, generos, empatic, să-şi ofere expertiza prin educaţie şi/sau când i se cere, dar să refuze politicos şi ferm polemica când nu se joacă în aceeaşi ligă.

Unele articole vor fi postate şi pe alte bloguri/siteuri. Deoarece vreau să salvez timp, comentariile la aceste articole se pot face doar pe acest blog (intrând automat de pe articolul citit), astfel încât să nu fiu nevoit să răspund la întrebări legate de acelaşi articol pe mai multe platforme.

Mulţumesc!

  1. Savaczki Rodica
    21 septembrie 2011 la 8:25 pm

    Domnule Profesor

    Pe cand noi cursuri de formare profesionala continua, in cadrul APCCR , in Cluj -Napoca ?

  2. Bogdan Rotaru
    3 martie 2012 la 8:39 am

    O rugaminte: in expresia „anumit nivel al comunicări” a fost omis un al doilea „i”- articol hotarat. Multumesc pentru continut, domnule profesor.

  3. 6 aprilie 2012 la 2:15 pm

    Buna ziua,
    M-ar interesa un curs de perfectionare in psihologie cognitiv-comportamenta, am urmat cursul postuniversitar in psihologie cognitiv-comportamentala la Cluj si m-ar interesa o perfectionare sau modul 2.

    Va multumesc!

  4. tyty
    3 septembrie 2012 la 3:52 pm

    Buna ziua,

    Situatia mea devine din ce in ce mai grava si va rog frumos sa imi recomandati un psiholog/psihiatru bun in tratarea fobiilor , care sa fie din Bucuresti. Am fost la un psiholog timp de un an , dar nu am ajuns nicaieri cu problemele mele (nici macar nu discutam despre fobiile care le am ). M-am tot uitat pe diverse site-uri, dar imi este greu sa am incredere in cineva fara o recomandare, tinand cont ca pe zi ce trece aceste fobii imi distrug viata.

    Va multumesc.

    • 4 septembrie 2012 la 9:58 am

      Nu fac astfel de sugestii pe Blog. Imi puteti scrie pe email.

  5. Tarnita Cornelia
    26 aprilie 2013 la 1:26 pm

    Buna ziua, trebuie sa fac o lucrare de dizertatie despre comportamentul deviant la adolescenti avand ca baza de pornire psihologia cognitiv-comportamentala. Problema este ca domnul profesor este foarte exigent si doreste ca partea teoretica sa fie de cea mai mare actualitate, adica sa fie teorii cuprinse in orientarea mai sus precizata dar elaborate intre anii 2010-2013 si v-as roga sa ma ajutati cu cateva surse bibliografice. Domnul profesor mi-a dat multe detalii, insa nu m-a ajutat cu bibliografia si mi-e jena sa ii cer acest lucru.
    In cazul in care va gasiti putin timp din programul dvs. deosebit de incarcat, va multumesc anticipat,
    Cu stima,
    Cornelia Tarnita

  6. 21 septembrie 2013 la 6:39 pm

    DOMNA TARNITA VA ROG DATI UN EMAIL DE CONTACT PE adi_dragusin@yahoo.com

  7. DeliaM
    28 ianuarie 2014 la 3:43 pm

    Buna ziua domnule profesor,

    Imi puteti furniza va rog adresa dvs. de e mail?
    In masura in care acest lucru este posibil, va rog sa imi scrieti pe adresa deliadirjan@gmail.com.

    Multumesc frumos,
    Delia Dirjan

  8. 8 aprilie 2014 la 10:43 am

    Buna ziua! Sunt o eleva care doreste sa sustina examenul de admitere la Facultatea de Psihologie , Babes-Bolyai. Caut de cateva zile si nu gasesc modele de subiecte.. Ma puteti ajuta?

  9. Ioan Tud
    5 februarie 2015 la 4:43 pm

    Buna ziua, unde se poate găsi prima parte a studiului despre caracteristicile psihologice ale românilor pe care l-aţi coordonat?

  10. 17 noiembrie 2015 la 5:28 pm

    Buna ziua,

    Aveti un cabinet particular?

  11. Demeter Maria
    25 ianuarie 2016 la 9:58 am

    Multumesc pentru articol !

  12. Maria Corina Bacalearos
    22 februarie 2016 la 10:28 am

    Buna ziua, D-le Profesor !
    Cu iertare daca fac o confuzie, dar parca imi amintesc ca am citit un articol in care va refereati la contagiunea psihica …
    Va rog, daca nu este confuzie, ma puteti ajuta sa-l recuperez ?
    Cu multumiri,
    Corina Bacalearos

  13. moiceanu valentina
    7 martie 2016 la 3:48 pm

    buna ziua
    nu stiam cine sunteti pana acum 30 de min cand v am urmarit partial la tvr 2. vreau doar sa va felicit pt felul dvs de a gandi, pt deschidere si pt tot ce faceti. am absolvit psihologia si mi as fi dorit sa va fi avut drept profesor. nu m a ajutat orasul, sunt bucuresteanca. felicitari!

  14. Alina
    10 februarie 2017 la 12:33 pm

    Buna ziua. Mai este valabila terapia online? Pe site nu am reusit sa ma inscriu. Sunt din Bucuresti si nu stiu cum as putea beneficia de screening si tratament la distanta. Multumesc!

  15. Alina
    12 februarie 2017 la 7:08 pm

    Buna seara, d-le profesor!
    Exista vreo modalitate prin care pot beneficia de suport, in descoperirea punctelor tari si implementarea acestora in activitati corespunzatoare, si cei care locuiesc mult prea departe de clinica dumneavoastră? Eu sunt intr-un orăsel subdezvoltat din zona banatului si nu am întâlnit pe nimeni pana acum care sa adopte o abordare atât de limpede ca a dumneavoastră in gasirea sensului si a fericirii in viața.
    Mulțumesc!

    • 12 februarie 2017 la 9:31 pm

      Veniti la Clinica pentru o evaluare, iar apoi unele lucruri se pot implementa online si/sau prin colegi din zona dvs. Succes!

  16. Adi D
    24 martie 2018 la 10:48 pm

    Bună seara, domnule profesor.
    Există cursuri ( post-universitare ) ținute de dumneavoastră ? Dacă da, cum se poate participa ?
    Multumesc

  17. Alexandru STANCIU
    25 aprilie 2018 la 7:59 pm

    Buna ziua,
    Recent am citit articolul d-voastra: ‘In mintea COLECTIVA a poporului Roman’!
    Este foarte adevarat ce spuneti, dar NICIODATA, corporatiile ce activeaza in Romania nu-si vor schimba atitudinea fata de angajatii, cetateni romani! Mereu am intrebat ce criterii de performanta sunt in companie, in asa fel incat sa nu mai depind de parerea sefului direct! Nici nu se concepe asa ceva: ‘lustruitul pantofilor’ este mult mai puternic acum decat inainte de 1990! Din pacate cei tineri aleg aceasta varianta sau parasesc tara! E trist, totusi ma bucur ca ati atins acest subiect, dar nu stiu cate corporatii vor citi sau vor trage invataminte din acest articol. Credeam ca doar eu gandesc diferit de altii, aspectul de ce inseamna performanta reala, insa ati atins o problema reala!
    Numai bine!
    A.S.

  18. 27 august 2018 la 10:14 pm

    Am urmarit emisiunea Dvs. la Romania9 pe TVR si chiar constat ca mai exista speranta pentru Romania. Si noi, cei din Timisoara am creat un think tank si un grup de actiune sub forma unui ONG unde sa testam meme noi care ar putea schimba mai repede acest Kali Yuga romanesc… Ne gandim la criptovoturi care ar putea retrage mai repede mandatele in alb(demisiile alesilor in sertarul votantilor) in cazul masei critice,etc.Am dori sa va contactam pentru sinergie…

    • mircea dragan
      28 august 2018 la 9:02 am

      Stimaete domnu

  19. CICI BRAN
    28 ianuarie 2020 la 5:39 pm

    Stiu ca sunteti foarte ocupat,dar va rog daca puteti sa stati de vorba cu fiul meu,sunt o mama care isi face griji,probabil ca toate mamele ,dar cred ca fiul meu ar trebui sa stea de vorba cu dumneavoastra,isi doreste si el asta,va rog sa-i faceti o programare,va multumesc

  20. Fan Daniella
    8 iunie 2020 la 6:52 pm

    Buna ziua! Va citesc cu interes si apreciere pentru toate interventiile dumneavoastra.

  21. dr. Mircea Dragan psihiatru
    12 iunie 2020 la 8:31 am

    Domnule profesor. Va rog sa exprimati un punct de vedere psihologic (la nivelul societatii din Romania) privitor la decizia avocatului poporului de a se afisa in scris in spitale ca acestea nu aplica tortura si ce consecinte vor fi pe viitor privind raporturile profesionale dintre medici, ingrijitori, pacienti, apartinatori. Vor fi mai respectate cadrele medicale in acest fel, sau se arunca o anatema asupra deontologiei medicale.

  22. Balint Antonio
    11 ianuarie 2022 la 7:54 pm

    Cu stima si respect,puteti sa imi spuneti va rog daca cartea dumneavoastra Prelucrari inconstiente de informatii va mai fi disponibila pe site-urile cu carti?O caut de ceva timp pe site-uri de genul carturesti si triton dar tot imi spune ca este indisponibila cartea,credeti ca se va mai putea gasi pe viitor?

    • 11 ianuarie 2022 la 10:26 pm

      daca editura va mai scoate tiraje, dar asta depinde de editura, nu de mine. dar se gaseste in biblioteci si puteti sa va faceti o copie de acolo. succes.

  23. 9 octombrie 2022 la 5:16 pm

    Buna ziua domnule profesor.
    Ma bucur sa am prilejul de a va spune ca sunt un mare apreciator al scrierilor dumneavoastra si nu in ultimul rand al tuturor comunicatelor si interviurilor sustinute de dumneavoastra pe diferite teme.Va urmaresc cu drag ori de cate ori am ocazia si va consider un mentor si desi eu studiez business in urma cu 4 ani datorita dumneavoastra am ajuns sa ador spatiul psihocultural si tot ce tine de psihologie si psihiatrie.Va doresc succes in toate.comunicatelor si interviurilor sustinute de dumneavoastra pe diferite teme.Va urmaresc cu drag ori de cate ori am ocazia si va consider un mentor si desi eu studiez business in urma cu 4 ani datorita dumneavoastra am ajuns sa ador spatiul psihocultural si tot ce tine de psihologie si psihiatrie.Va doresc succes in toate.

  24. 26 octombrie 2022 la 5:22 pm

    Felicitari inca o data domnule Daniel David!
    Ati dat dovada inca o data prin calitatile dumneavoastra de rector, dar si cele in calitate de prof. univ. dr. ca meritati locul pe care il aveti in Educatia Romana si oferiti o noua definitie a cum trebuie sa arate si cum sa fie reprezentata o Universitate.Felicitari pentru statutul de membru(corespondent) al Academiei Romane (Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie) si pentru statutul de membru al Academia Europaea (the Academy of Europe) și includerea între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în domeniul psihologie clinică (mai ales științe cognitive clinice) în toată cariera și între primii 2% cei mai citați oameni de știință ai lumii în toate domeniile științei în anii 2019/2020/2021 (Stanford-Elsevier by Scopus). Evident pentru unii oameni sunt doar numere, dar pentru dumneavoastra este munca de o viata pentru care ma inclin si va apreciez extrem de mult. Sunteti o sursa de inspiratie si motivatie pentru mine.Un adevarat mentor (toate cele bune, succese si multa sanatate).

  25. Antonio
    9 decembrie 2022 la 3:48 pm

    V-am urmarit diversele aparitii in spatiul public comentand asupra unor teme de genul (implicite) daca tehnologia este buna sau rea, raspunsul dumneavoastra fiind ca tehnologia nu ar fi buna sau rea in sine, ci in functie de cum o folosim putem sa o evaluam ca fiind buna sau rea, raspunsul m-a dus cu gandul la vorba spusa de William Shakespare „Nimic nu este bun sau rau in sine, ci gandirea face sa fie asa”. Scopul pentru care va scriu este, daca se poate sa lamuriti putin mai exact ce este „bine” , „binele” si ce este „rau”,”raul” (nu stiu daca este in regula sa va cer raspuns la intrebare, si daca ar fi, daca este in regula sa fie pusa pe blog pe zona de reguli, nu stiu unde as putea sa o incadrez, selectia fiind aleatorie.) Gandidu-ma la raspunsul dumneavoastra, ma gandesc ca ceva la nivel obiectiv, pur si simplu exista, acel ceva capatand eticheta de „bun” sau „rau” datorita mintii noastre daca ne ajuta sau nu ne ajuta. Acum intrebarea mea este, cand ceva ne ajuta? Putem spune ca ne ajuta cand ne face bine, dar ce inseamna ca ne face bine? Ca ne apropie de fericire? Iar ce inseamna ca ceva nu ne ajuta? Cand nu ne face bine si/sau cand ne face rau, dar ce inseamna sa ne faca rau? Cand ne indeparteaza de fericire ( fericirea inteleasa complet, nu doar prin logica placerii). Sper ca intrebarea este pusa suficient de clar si sper ca exista disponibilitate din partea dumneavoastra pentru un raspuns.Spre incheiere, vreau doar sa va spun ca am mai fost expus la ideea aceasta in trecut ( ca omul este masura lucrurilor) doar ca, datorita varstei mai mici ( anume 16 ani) si datorita lipsei prezentei unui mentor pe zona aceasta, am abandonat gandirea aceasta mai relativa, multumindu-ma pe unele zone mai complexe la cunoasterea de simt comun si din zona religiei.

    • Balint Antonio
      9 decembrie 2022 la 4:04 pm

      Ma gandesc ca ceva este „rau” daca provoaca emotii negative mie si/sau celor din jur mai mult decat este firesc sa experimentam datorita naturii noastre, iar ceva este „bun” daca cauzeaza emotii pozitive mie si/sau celor din jur fara sa cauzeze emotii negative mie si/sau celor din jur mai mult decat este firesc sa fie datorita naturii noastre.

      • 10 decembrie 2022 la 6:24 pm

        bun inseamna emotii sanatoase, nu doar cele pozitive. d

  26. Viorica Cihodaru-Stanciu
    1 ianuarie 2023 la 5:01 pm

    Bună ziua!Am ce învața de la dvs..

    Cu respect și recunoștință!

  27. Benea Narcisa Alina
    8 aprilie 2023 la 12:08 pm

    Buna ziua, consider ca mi ar fi de mare folos sa am acces la ce postati in acest spatiu. Va multumesc !

  28. Nina Vasile
    22 mai 2023 la 8:06 pm

    Stimate domnule profesor,
    Sper că acest mesaj nu o să fie cu totul inoportun. Mă numesc Nina Vasile. Sunt profesoară de filosofie și logică în București. Sunt și scriitoare, cu cărți publicate, cu un doctorat în filosofie acordat în 2021, după 5 ani de cercetare în România și alți 3 în Spania unde am locuit 7 ani. Pentru că din unele articole și interviuri în care v-ați exprimat cu privire la probleme din educație, am putut observa că sunteți printre personalitățile cu o gândire clară și rezonabilă, consider că ar fi posibil să înțelegeți intenția mea de a cere un sprijin din partea unei autorități academice care contează sigur mai mult decât persoana mea pentru demersul pe care încerc să îl desfășor. Mai exact, doresc un sprijin cât mai larg pentru două revendicări ce nu au fost formulate în cadrul Grevei generale din Învățământul preuniversitar. Și aș dori să încep cu acordul unor profesori de la nivelul universitar pentru că ceea ce se întâmplă în preuniversitar afectează calitatea rezultatelor elevilor, competențele și aptitudinile lor ca viitori studenți sau buni meseriași. Permiteți-mi să vă prezint contextul. Sunt debutantă de 7 ani, și dau în acest an a șaptea oară titularizare. Nu pentru că nu am peste 7 ci pentru că sistemul actual este unul aberant. Procentul masiv de suplinitori îl formează cadre calificate menținute artificial în poziția inițială de debutanți doar pentru că numele de titular înseamnă titular cu o normă întreagă la O SINGURĂ ȘCOALĂ. Una dintre revendicările extrem de importante și care lipsește în acest moment din listă, este scoaterea repetării examenului de titularizare. Ea își are rostul doar pentru cei care nu au nota peste 7. Altă revendicare legată de prima: denumirea de titular nu pe școală ci pe normă. Și.. urmează o argumentare pentru care nu am loc aici dar motivul ce mai important pentru care vă scriu este că de rezolvarea acestei disfuncționalități de la nivelul titularizării, depinde situația învățământului în general, începând cu învățătorii. Altfel spus, se forțează an de an repetarea unui examen pentru profesorii de socio-umane în general, care rămân debutanți, deși au normă întreagă ( doar că risipită în mai mult de o școală). Acești veșnic suplinitori au definitivat, unii chiar doctorat, iau peste 7, dar rămân suplinitori doar pentru că titular înseamnă ceea ce cunoașteți.
    Vă pot clarifica ceea ce este nevoie dacă voi primi un feedback cumva. Dacă veți dori să cunoașteți tot ce am scris în legătură cu unele dintre problemele mari din educația românească actuală, veți găsi articolele mele pe Edupedu unde ați publicat și dumneavoastră. V-aș fi recunoscătoare să acordați ceva atenție măcar acestui mesaj și sper că va fi posibil un dialog pentru a finaliza argumentarea mea, cu soluțiile și ceea ce consider necesar pentru rezolvarea problemelor în cauză. Cu alte cuvinte, dacă vă pot contacta ceva mai direct, vă rog să îmi faceți cunoscut pe mailul care apare conform regulii aici. În Facebook sunt Vasile Nina. Dacă există altă variantă, poate că o voi identifica cumva când revin pe acest blog.
    Cu deosebit respect, cordialmente, Nina Vasile

    • 23 mai 2023 la 2:04 pm

      mi se pare corect ce spuneti. am sa tin minte in interventiile mele. d

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu