Chemarea la datorie!

M-am întors recent de la Conferinţa “Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România”, unde am condus Workshop-ul “Psihologie şi Tehnologie”, împreună cu Dr. Adrian Stoica (NASA), şi de la Conferinţa Asociaţiei Psihologilor din România (Iaşi), unde am prezentat o temă legată de “Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală”. Iată câteva concluzii şi idei cu care am rămas:

Pentru Psihologi:

(1)   Relaţia cu tehnologia este una cheie, influenţa fiind bidirecţională [aplicaţii ale psihologiei (ex., memorie, decizie etc.) în robotică şi aplicaţii ale roboticii în psihoterapie (ex., roboterapie)];

(2)   Avem încă, în psihologie, prea multe programe şi paradigme de cercetare regresive (în termenii lui Lakatos şi Kuhn) astfel încât, prin raportare la dezvoltările din genomică şi tehnologie, unii psihologi sunt anacronici, depăşiţi de vremuri;

(3) Trebuie continuată în ţară „evanghelizarea” (sic!), acolo unde psihologia modernă şi ştiinţifică este în faşă, şi trecut la „catehizare” (sic!), acolo unde ea a pătruns deja.

Pentru „Diasporişti” (până mai ieri şi eu eram unul dintre ei):

(1)   Cei mai mulţi sunt oameni foarte bine pregătiţi şi de caracter; ei sunt o resursă extraordinară pentru România! Există şi unii care cred că vin în “no man’s land” şi vorbesc cu un aer de superioritate nejustificată, fără să se documenteze, dar sunt foarte puţini, iar acest stil trădează nesiguranţă sau frustrări iraţionale. Chiar şi ei cedează însă atunci când află că şi în ţară se fac lucruri “tari” şi când pricep că simplul fapt de a fi studiat afară nu te face, în sine, mai bun decât unul care a studiat în ţară; trebuie să confirmi acest lucru prin competiţie şi output ştiinţific.

(2)   Nu cred că trebuie să mizăm doar pe întoarcerea „diasporiştilor” în ţară; unii au deja o viaţă în altă parte, astfel încât această strategie este una nerealistă pentru ei. O alternativă complementară aceleia de a-i atrage în ţară (care trebuie menţinută) este aceea de a colabora cu ei acolo unde sunt, cu beneficiu reciproc.

(3)   Cei care doresc să se întoarcă acum în ţară trebuie să înţeleagă că nu se întorc la “masa pusă”. Ei vin aici în plin “război” paradigmatic şi de mentalităţi, la care trebuie să participe activ! Ideile şi stigmatele descrise într-o Scrisoare mai veche, adresată de mine diasporei ştiinţifice româneşti, sunt încă de luat în calcul. Dacă va câştiga perspectiva occidentală, urmează o altă perioadă grea, de reconstrucţie. Aşadar, nu este loc pentru cei comozi sau pentru cei care aşteaptă să li se dea totul de-a gata. Este loc şi este nevoie de cei buni, care au toleranţă la frustrare şi care sunt gata să dea bătălii şi să ia parte la reconstrucţii, adesea nu din poziţia de “general”, ci din cea de “soldat” (având însă în raniţă bastonul de general, ca să parafrazez o vorbă celebră). Într-o ţară în care patru universităţi de stat (UBB, UB, UAIC, UPB), din cele peste 90 de universităţi şi zeci de institute de cercetare, generează peste 33% din producţia ştiinţifică a ţării (de tip Web of Science) şi aproximativ 60% din producţia tuturor universităţilor de stat şi/sau private, nu putem vorbi de normalitate, ci putem spune că este de lucru! Există însă satisfacţia că poţi contribui direct la crearea unui nou sistem de educaţie şi cercetare, care va ajuta această ţară şi poporul din care faci parte. În acest context, motto-ul conferinţei, „chemarea la naţională”, ar trebui schimbat cu „chemarea la datorie”!

Aşadar, îi aşteptăm în ţară sau să colaborăm pe cei ce cred încă că România merită mai mult!

  1. rodica
    12 decembrie 2010 la 11:02 pm

    Aveţi dreptate în ce priveşte nevoia de „evanghelizare” a domeniului psihologiei. În aceeaşi măsură cred că apostolatul în care v-aţi angajat va da roade. Felicitări şi succes!

  1. 29 septembrie 2010 la 8:57 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: