TEDxCluj

Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii „TEDxCluj” (independently organized TED event). Sunt oameni interesanţi, tineri şi bine intenţionaţi!

TEDTalks (Technology Entertainment and Design) se referă la un set de conferinţe iniţiate de Sapling Foundation, USA cu scopul de a disemina idei importante („ideas worth spreading„). Găsiţi aici conceptul de bază: www.TED.com  

Reacţiile faţă de prima ediţie TEDxCluj (şi Bucureşti) au fost în general pozitive, cei mai mulţi fiind foarte mulţumiţi. Vezi aici prima ediţie (cu particularităţile proprii – „independently organized TED event„) şi vorbitorii, precum şi informaţii despre noua ediţie: www.TEDxCluj.com  

Am acceptat să fac o prezentare pentru această ediţie, ghidată de tema „Inspiring Actions”. Urmând modelul TEDTalks original, voi lansa o temă clară de discuţie, o voi argumenta, voi arăta cum trebuie implementată şi voi trage o concluzie.

Vă propun sa mă ajutaţi să aleg tema, dintre următoarele pe care le-am sugerat şi discutat şi cu organizatorii (titlul specific al prezentării va fi stabilit împreună cu organizatorii):

 • Despre implementarea serviciilor de sănătate mintală validate ştiinţific (un fel de echivalent SMURD – înţeles ca rigoare, calitate şi eficienţă –  în domeniul sănătăţii mintale), cu impact asupra domeniului sănătăţii mintale şi asupra comunităţii
 • Despre cum să construieşti o şcoală de psihologie care să genereze o schimbare de paradigmă în domeniu, în ţară, şi care să modifice modul în care sunt percepute psihologia şi beneficiile ei la nivel social
 • Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor
 • Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?
 • Ştiinţă, religie şi cunoaştere – implicaţii pentru viaţă
 • Despre raţionalitate şi fericire – implicaţii pentru viaţă
 • Despre psihoterapie şi realitate virtuală – cum să te ancorezi în viitor?

De asemenea, să alegem limba în care să fac prezentarea. Dacă o fac în limba engleză, audienţa din afara ţării ar fi mai mare, dar mulţi români nu vor avea acces la ea. Dacă o fac în limba română, evident, mă adresez doar românilor. Fiind TEDxCluj, probabil că ar fi mai înţelept să fac prezentarea în limba română. Ce credeţi?

Categorii:Despre Viaţă Etichete:
 1. Raluca
  11 octombrie 2010 la 1:46 pm

  cred ca „despre rationalitate si fericire” ar fi o tema de mare interes pentru publicul larg si ar merita sa fie tinuta in limba romana, chiar daca am vazut ca multe sunt in limba engleza.

 2. Pentru acuratete
  11 octombrie 2010 la 2:34 pm

  O lista de evenimente TEDx upcoming in lume. Dupa cum se poate vedea sunt mii, doar in Romania urmeaza vreo 6.
  http://www.ted.com/pages/view?id=348
  Fara sa diminuez importanta unui discurs aici, cred ca ar trebui sa fie clar ca e vorba de un TEDx (independently organized TED event) si nu de un TEDtalk. Ca sa nu mentinem confuzii inutile.

  • 11 octombrie 2010 la 2:48 pm

   Asa este, iar precizarea este corecta; pe siteul dat ca link aparea si mai clar aceasta idee (am inclus-o si eu). Oricum, prezentarile anterioare au fost interesante. Evenimentele TEDTalk (originale si conceptul de baza) si cele care sunt organizate independent (TEDx) au pus in circulatie multe idei, din care doar unele merita si vor ramane.

 3. Alina
  11 octombrie 2010 la 2:58 pm

  Pentru alegerea limbii de prezentare – cred ca ar fi potrivita o varianta „hibrida”, adica discursul in limba romana, cu slide-uri sau subtitrare in engleza.

  Ca si preferinta pentru tema, eu sunt pentru o tema care il reprezinta foarte bine pe Dan David: „Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor”. Mult succes la prezentare:-)

 4. 11 octombrie 2010 la 3:05 pm

  Subscriu la ce spunea Raluca, avand in vedere publicul tinta o prezentare pe un subiect mai „main-stream” ar fi mai bine primita. Desi o prezentare pe tema cunoastere / stiinta nu ar fi o idee rea, considerand statutul NLP sau a altor abordari pseudostiintifice in acest „main-stream”.

 5. Simona
  11 octombrie 2010 la 3:45 pm

  Eu as alege dintre „cum sa construiesti o scoala de psihologie” si „rationalitate si fericire”, cred ca amandoua (ca si celelalte de fapt) ar fi de mare interes pentru public. Cred ca prezentarea ar fi mai accesibila si mai de impact (in Romania) daca ar fi tinuta in limba romana.

 6. Cristina
  11 octombrie 2010 la 4:58 pm

  Cred că tema legată de ştiinţă, religie şi cunoaştere este una care ar merita abordată în societatea românească de azi. Sunt prea puţini cei care iau atitudine faţă de această temă, prea mulţi ipostori şi prea multă confuzie în minţile multora.
  Referitor la limba de prezentare, propunerea Alinei mi se pare excelentă: o prezentare în română, subtitrată în engleză.

 7. Amfiana
  11 octombrie 2010 la 4:59 pm

  In legatura cu limba de prezentare, cred ca ideea Alinei aduce cele mai mari beneficii: vorbit in romana si slide-uri in engleza. O tema foarte interesanta poate fi si clarificarea sanatatii mintale – ce este, ce nu este, etc., pentru ca observ multi oameni educati care nu au concepte de baza in acest sens. Oricum, mi se pare o oportunitate foarte buna de diseminare a unor informatii stiintifice catre un public mai larg.

 8. Blacky
  11 octombrie 2010 la 5:38 pm

  propun Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor.

 9. Oana
  11 octombrie 2010 la 6:02 pm

  As vota pentru stiinta, religie si cunoastere – implicaţii pentru viaţă, in contextul in care acest subiect este de foarte mare actualitate si aici se produc poate cele mai ample scurtcircuite. Subscriu la propunerea Alinei pentru prezentare in limba romana si slides in engleza.

 10. Ioana
  11 octombrie 2010 la 7:41 pm

  Cred ca prezentarea ar trebui sa fie in engleza, este foarte usor apoi ca ea sa fie subtitrata intr-un numar de limbi, nu doar romana.
  Toata ideea TEDtalks este a vorbi pe o tema care este cumva tema „de suflet” a speakerului, lucrul care inseamna cel mai mult pentru el (de obicei profesional) si in slujba caruia pune cel mai mult efort. Si cand o prezentare este despre asta, se vede imediat, are acea caracteristica de „inspiring” si e oricum foarte multa forta in ea pentru ca, pana la urma, speakerul vorbeste despre cel mai important topic din lume pentru el, cel care i-a ordonat munca, si in unele cazuri chiar viata.
  Cred ca asa ar trebui sa alegeti tema, si mai putin pe criteriul ce e de interes pentru public sau ce e necesar de spus. Sigur ca si astea conteaza, dar „at the end of the day it’s more about the speaker, than about the audience” si din talks-urile pe care le-am vazut eu (destul de multe :)) asta e un beneficiu pentru toata lumea. Asa ca tema cu rationalitate si fericire, sau cea cu scoala de psihologie.

  • 11 octombrie 2010 la 8:06 pm

   Ioana, toate temele mentionate acolo sunt „de suflet (altfel nu le-as fi inclus!), iar ele fac parte, daca observi, din aceeasi tema mai larga legata de excelenta in psihologie/stiinta si cum o poti exporta in viata…De aceea mie fiindu-mi toate foarte apropiate, as vrea ca criteriul de departajare sa fie si in interesul celor care s-ar putea sa vizioneze prezentarile.

 11. paulsz
  11 octombrie 2010 la 8:42 pm

  Toate temele sunt atractive; as vota insa pentru: <>

  Argument: pentru ca poate reprezenta „premisa” si fundamentul pentru utilitatea celorlalte teme.

 12. paulsz
  11 octombrie 2010 la 8:44 pm

  Despre implementarea serviciilor de sănătate mintală validate ştiinţific (un fel de echivalent SMURD – înţeles ca rigoare, calitate şi eficienţă – în domeniul sănătăţii mintale), cu impact asupra domeniului sănătăţii mintale şi asupra comunităţii.

 13. Dave
  12 octombrie 2010 la 12:26 am

  Eu as alege intre „Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor” si „Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?”, amandoua fiind teme de interes pentru o societate in schimbare marcanta, asa cum este societatea romaneasca astazi.

 14. Ghost Dog
  12 octombrie 2010 la 9:37 am

  Consider ca tema „Despre raţionalitate şi fericire” e excelenta, deoarece este foarte raspandita impresia conform careia oamenii cu preocupari intelectuale „TREBUIE” sa fie deprimati, pe cand fericirea este apanajul „omului simplu” care, conform stereotipului, prefera sa mestece seminte, sa bea bere si sa se uite la meci in loc sa se informeze.

  Eu sunt de parere ca poti fi si erudit si fericit in acelasi timp, ba chiar ocazional chiar sa savurezi mici si sa bei bere intre perioadele de studiu 🙂

 15. Ghost Dog
  12 octombrie 2010 la 9:47 am

  A, si prin „preocupari intelectuale” nu ma refer la acel trend destul de raspandit, de a SIMULA eruditia, in stilul lui Oreste, prin memorarea unor pasaje intregi din cartile unor oameni considerati „filozofi”, si de a fi de acord cu ei in intregime. Ca doar „sunt mai destepti”.

  De fapt chiar inteleg de ce abordarea superficiala a cunoasterii ar putea duce la depresii, dar acesti oameni care simuleaza curiozitatea nu prea pot fi numiti rationali.

  Mai degraba este vorba de urmatoarea idee:
  ===================================================
  „Therefore, the seeker after the truth is not one who studies the writings of the ancients and, following his natural disposition, puts his trust in them, but rather the one who suspects his faith in them and questions what he gathers from them, the one who submits to argument and demonstration, and not to the sayings of a human being whose nature is fraught with all kinds of imperfection and deficiency. Thus the duty of the man who investigates the writings of scientists, if learning the truth is his goal, is to make himself an enemy of all that he reads, and, applying his mind to the core and margins of its content, attack it from every side. He should also suspect himself as he performs his critical examination of it, so that he may avoid falling into either prejudice or leniency.”

  Ibn al-Haytham: Brief life of an Arab mathematician
  ===================================================

  • 12 octombrie 2010 la 10:34 am

   Nu cred totusi ca domnul Oreste „simuleaza eruditia”; a ales o cale si un stil diferit, dar cred ca o face sincer si motivat. Evident, eu am o alta perspectiva.

 16. Anca
  12 octombrie 2010 la 9:58 am

  As propune 2 teme
  / Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?
  / Despre raţionalitate şi fericire – implicaţii pentru viaţă

 17. Madalina
  12 octombrie 2010 la 10:38 am

  Cred ca temele „Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor” si „Despre raţionalitate şi fericire – implicaţii pentru viaţă” sunt de mare interes si avand o adresabilitate extinsa, vor fi mai apreciate de publicul larg.

 18. Sebastian
  12 octombrie 2010 la 11:40 am

  Ideea de SMURD in serviciile de sanatate mintala mi se pare excelenta. In situatia in care ne aflam ca tara, as spune ca in oricare domeniu am avea nevoie de servicii de tip SMURD. In ce priveste prezentarea, „stakeholederii” temelor propuse cred ca ar trebui s-o poata intelege si in engleza.

 19. sebi
  12 octombrie 2010 la 12:30 pm

  – Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?
  – romana

 20. ela
  13 octombrie 2010 la 9:53 am

  As propune •Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?.
  .

 21. Raluca
  13 octombrie 2010 la 3:45 pm

  Cred ca „rationalitate si fericire” are implicatii mai largi. Mult succes.

 22. onebluebutterfly
  13 octombrie 2010 la 4:57 pm

  Bine ati venit in blogosfera, domnule profesor! 🙂 Votez si eu pentru „rationalitate si fericire”.

 23. Gabriela
  14 octombrie 2010 la 9:14 am

  „Despre implementarea serviciilor de sănătate mintală validate ştiinţific” este o tema necesara de discuta la nivel de Romania. Am participat in ultimul an la multe conferinte despre sanatate mintala dar partea cu validate stiintific a fost intentionat sau nu lasat deoparte.

 24. Sorina
  14 octombrie 2010 la 6:38 pm

  „Despre implementarea serviciilor de sănătate mintală validate ştiinţific”. Argumentul: prezentarilor TED li se asociaza de regula o serie de expectante fata de scurtul discurs – argumentatie solida, dar intr-un format usor de receptat, adeseori motivat de experiente personale sau exemple anecdotice (cred ca nu voi uita niciodata cum James Randi inghite o doza „letala” de somnifere homeopate inainte de a discuta despre frauda medicatiei de gen).
  Din punctul meu de vedere, un astfel de fundal ofera o mai mare deschidere a auditoriului fata de teme cu impact, dar altminteri cu iz de plictiseala (orice discutie despre „implementare de servicii” trezeste adeseori reactii fie ostile, fie de resemnare fatalista). Nu neg relevanta celorlalte subiecte listate de dvs, dar ele devin realitati pentru beneficiari doar in momentul in care exista o structura care sa sustina implementarea „Fericirii (si) prin rationalitate”.

 25. Silviu
  14 octombrie 2010 la 10:14 pm

  As sugera „Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?”, in limba romana.

  Mi se pare o arie a carei intelegere publica este esentiala pentru a aduce cererea mai aproape de oferta de servicii psihologice clinice, pe de o parte, iar pe de alta parte pentru a pune o anumita presiune pe furnizorii acestor servicii in sensul cresterii calitatii.

 26. Un Clujean
  15 octombrie 2010 la 9:44 am

  As sugera “Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?”, in limba romana. Merită şi România ceva mai bun. Felicit această intenţie. Succes!

 27. 16 octombrie 2010 la 1:09 am

  Sugerez “Despre raţionalitate şi fericire – implicaţii pentru viaţă” si limba ramana. Avem nevoie de fericire, dorim sa fim fericiti si sa vorbim despre ea.

 28. cocia ioana
  17 octombrie 2010 la 7:16 pm

  Subscriu pentru tema „Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?”. A fost intotdeauna mai usor sa vorbim despre bolile mintale decat despre sanatatea mintala.
  Oricare tematica se va alege sunt convinsa ca va fi una pe cinste.

 29. Silviu M.
  18 octombrie 2010 la 2:09 am

  Cred ca toate temele pe care le-ati propus ar fi interesante, trecute prin filtrul dumneavoastra personal. De asemenea, fiecare dintre ele ar putea avea imapct la nivel de comunitate asa ca optiunea mea se va baza mai degraba pe ce as vrea sa ascult eu intr-o prezentare TEDx sustinuta de domnul prof. Daniel David si anume: „Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor”. Ca si limba as opta pentru limba romana (atat ca prezentare cat si slide-uri), gandidu-ma ca publicul direct si cel mai numeros va fi format din vorbitori de limba romana. Mult succes!

 30. Ramona
  18 octombrie 2010 la 3:00 pm

  Eu as propune un talk pe tema fericirii; cred ca prezentarea ar putea fi in romana, cu subtitari in engleza.

 31. Alexandra C.
  18 octombrie 2010 la 11:55 pm

  Referindu-ma strict la Romania, eu votez pentru tema: „Despre cum să construieşti o şcoală de psihologie…”. Poate sunt putin subiectiva pentru ca ma lovesc de aceasta problema, a neintelegerii scopului psihologului, lucrand intr-o scoala unde nu toti copiii inteleg care e rolul meu acolo. Dar din pacate asta nu se intampla doar la acest nivel ci si in viata de zi cu zi. Cred ca inainte sa civilizam populatia pe partea aceasta de rationalitate, terapie virtual etc. trebuie familiarizati cu cateva lucruri elementare despre psihologie, beneficiile ei, sa se faca clar diferenta dintre psiholog si psihiatru, sa invatam sa nu mai stigmatizam si sa fim mai deschisi spre asa ceva (ma refer aici la publicul larg). Parerea mea e ca degeaba le vorbim oameniilor despre terapie virtuala si alte concepte (din nou, ma refer la publicul larg) cand ei oricum nu au cultura in acest sens. Ideal ar fi sa se inceapa cu notiuniile elementare (facand o analogie cu cursurile din acest weekend: psihoeducatia si nu direct cu interventia , adica rationalitate/ irationalitate). Ma repet, asta tinand cont de ceea ce se intampla in Romania la ora actuala. Eu cred ca in asta ar trebui investit semnificativ, chiar daca nu la acest TEDx pe viitor, macar. Evident, prezentarea sa fie faculta in limba romana.

 32. Edelweib
  19 octombrie 2010 la 12:15 am

  Gandind pragmatic as alege prima tema: „Despre implementarea serviciilor de sănătate mintală validate ştiinţific (un fel de SMURD…)” dar din alta perspectiva parca mi-as delecta mintea cu: „Excelenţa în ştiinţă şi viaţă – despre valori şi implementarea lor” iar limba aleasa ar fi clar romana, am certitudinea ca discursurile pe anumite teme rezoneaza cu mintea auditoriului cu totul diferit in limba materna, iar daca oratorul este „de-al nostru” de ce sa nu beneficieze publicul roman de toate avantajele?

 33. Cecilia Tudoran
  30 octombrie 2010 la 10:51 am

  …cum toate temele va sunt de suflet, opinia mea este ca prima care ar fi bine de adus in discutie din punct de vedere didactic, psihologic, strategic, logic etc. ar fi „Despre sănătatea mintală: ce este, ce nu este şi cum ar trebui să fie?”, deoarece mi se pare cea mai nimerita ca introducere in domeniul sanatatii mintale, apoi, intr-o ierahizare logica, pot fi abordate toate. Fiecare dintre teme are importanta ei in procesul de intelegere si pastrare/refacere/dezvoltare a sanatatii mentale. Por scrie mai pe larg cum vad eu acest ciclu de emisiuni pe temele propuse de Dvs., dar nu stiu cat sa mă întind în acest spaţiu. (este prima data cand las un comentariu pe un blogg – nu pentru ca n-aş fi avut ocazia, dar niciunul nu mi-a atras atentia pana acum)
  In ceea ce priveste limba de prezentare, evident ca sunt pentru varianata in limba romana, deoarece, pe de o parte, asa cum ati zis si Dvs., românilor le este destinata emisiunea în primul rând, iar, în al doilea rând, sunteţi mai carismatic pentru români în limba română decât în engleză. (oamenii sunt foarte receptivi la umor si persiflare, iar Dvs. o faceti într-un mod foarte plăcut în limba română; e posibil s-o faceţi la fel de bine şi în engleză, dar cu siguranţă că românul va pierde farmecul) Subtitrarea si slide-urile pot fi, desigur, în engleză pentru un acces mai larg din partea auditoriului.

 34. Dragos
  13 noiembrie 2010 la 12:57 am

  Ştiinţă, religie şi cunoaştere – implicaţii pentru viaţă;ar face legaturi lamuritoare in probleme neclare,probleme care departeaza pe unii oameni mai putin curiosi si studiosi,de Adevar…
  -limba vb-romana,doar se tine in Romania…si romanii au nevoie de cunoastere mai mult decat strainii…ma refer la majoritate,nu la varfuri;strainii care sunt curiosi,sa traduca din lb rom in ce vor ei…cred eu…

 35. Dragos
  13 noiembrie 2010 la 12:59 am

  pe cand o tema de genul „o abordare stiintifico-religioasa a sanatatii mentale”?

 36. Dragos
  13 noiembrie 2010 la 1:18 am

  imi cer scuze,nu am fost atent la data…

 37. Mihai
  16 noiembrie 2010 la 3:11 pm

  Ne puteti spune cand vom putea viziona prezentare dumneavoastra pe tedxcluj.com?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: