Prima pagină > Despre Viaţă > Iarnă de Cluj, iarnă în Ardeal…

Iarnă de Cluj, iarnă în Ardeal…

Iarna are semnificaţii diferite în mentalul colectiv al umanităţii. Uneori ea este asociată cu moartea şi „depresia”; la grecii antici spre exemplu, iarna semnifica „depresia” lui Demetra legată de faptul că Persefona urmează să stea 6 luni în ţinutul lui Hades. Alteori (spre exemplu în cultura persană) iarna este asociată cu începutul naşterii (Yalda) lui Mithra (Zeul Soare) care semnifică lumina şi binele; ultima zi din iarnă, adică începutul primăverii, este momentul încheierii acestei naşteri, când binele a învins! În creştinism, de asemenea, iarna semnifică naşterea speranţei, reprezentată de Isus.

Într-o logică dialectică hegeliană, eu aş spune că teza (naşterea) şi antiteza (moartea) generează sinteza în mentalul colectiv al umanităţii, şi anume că iarna este anotimpul naşterii ideilor şi planurilor care se bazează pe reflecţiile tomnatice (vezi aici)” şi care se vor definitiva şi implementa însă acţional doar odată cu venirea primăverii. Aşadar, ea poate însemna şi naşterenoi planuri şi idei – şi moartereducerea activităţilor asociate noilor idei, pentru a le planifica bine, fără grabă – (nu mă refer aici la sporturile de iarnă, sic!) în acelaşi timp, ceea ce îi dă un farmec aparte: este o speranţă trăită, dar netestată şi implementată încă în realitate. Trăim astfel într-o lume suspendată între imaginar şi real, plină de basm şi legende, în care fantezia poate bate realitatea.

Iată cum este trăit acest sentiment în Ardeal, la Cluj:

Iarna în Ardeal (apasă aici): Versuri: Adrian Păunescu; Muzica: Vasile Mardare

Categorii:Despre Viaţă Etichete:
 1. Dora
  6 decembrie 2010 la 12:07 am

  Ascult cu nostalgie cantecul pe care l-ati postat despre iarna in Ardeal, amintindu-mi depre iarna din satul meu din Ardeal unde am copilarit. Cum n-as fugi eu, intr-o clipa, sa mai simt o data bucurile iernii asa cum le-am simtit odinioara: la bunicii mei , bunici „ de poveste” asteptandu-si nepotii „in tinda” , la „ taiatul porcului” sau „ la colindat”. Din pacate eu nu mai am bunici……s-au dus….asa ca ramane doar nostalgia vremurilor apuse.

  Imi place ca vorbiti despre iarna ca anotimpul sperantei, anotimpul in care se fac planuri… si as face cateva precizari in ceea ce priveste speranta( sa ma corectati daca gresesc).
  „Sperantele traite” despre care vorbiti ma duc cu gandul la acele sperante(optimistic expectations) ca si convingeri despre cat de probabil este ca anumite evenimente sa se intample sau nu. Sunt pozitive pentru ca au un efect benefic asupra cognitiilor , afectului si motivatiei. Adesea insa ne imaginam cu ochii mintii(daydreams) propriile succesele ,evenimente pline de fericire, etc. Aceste imagini mentale, daydreams, numite fantezii (fantezii pozitive) sunt si ele modalitati ale gandirii optimiste ( optimistic thinking) dar care scapa mai usor controlului realitatii decat sperantele ( expectancy) pentru ca nu sunt constranse de mecanisme cognitive care ne fac sa recunoastem si sa acceptam informatiile realitatii. Oamenii isi permit sa aiba fantezii pozitive despre viitor, chiar daca analize critice ale performantelor trecute ar indica contrariul.
  Deci „expectancy” si „fantasy” sunt doua feluri diferite de a privi viitorul, dar care ne afecteaza in mod diferit performantele. Studiile spun ca pe cand asteptarile sau sperantele(pozitive expectancy) cresc motivatia spre indeplinirea unui plan, fanteziile pozitive o reduc prin faptul ca fanteziile pozitive produc o consumare anticipata a consecintelor pozitive sau a experientelor.

  As fii vrut sa adaug cate ceva si despre urmatoarea fraza pe care ati postat-o : „trăim astfel într-o lume suspendată între imaginar şi real, plină de basm şi legende, în care fantezia poate bate realitatea” care mi se pare plina de semnificatii ( desi foarte exact nu stiu la ce v-ati referit dvs.)….dar am sa revin alta data.

 2. Dora
  13 decembrie 2010 la 12:55 pm

  „Trăim astfel într-o lume suspendată între imaginar şi real, plină de basm şi legende, în care fantezia poate bate realitatea.”

  Spre deosebire de trecut(perioda realismului) in care fantezia era considerata ca un fel de mecanism nefolositor( autorii realisti de exemplu considerau ca fantezia ne-ar duce departe de esenta vietii reale), realitatea si fantezia fiind inamice; in prezent regulile s-au schimbat:in era digitala sau “Cyber” in care traim fantezia chiar se confunda cu realitatea, isi dau mana. Este o lume in care totul este posibil, o lume de tip “Matrix”, sau Harry Poter, in care este greu sa faci distinctia intre fantezie si realitate. Orice vis poate deveni realitate in “realitatea virtuala”(RV).

  Realitatea virtuala(RV) ca si tehnologie pusa in slujba omului este marele avantaj al RV: se cunosc beneficile terpaiei prin RV asupra persoanelor cu probleme(in special fobiile). Desigur ca sunt si effecte secundare dar care care intr-un cadru organizat ca cel oferit de terapia prin RV acestea se controleaza, impactul pe care il are asupra pacientului este minim.

  Ce se intampla insa cu efectele secundare ale folosirii in exces a lumii virtuale in afara unui cadru organizat, condus de un terapeut, cu obiective clar stabilite inspre beneficiul omului?????
  1 Are potentiale implicatii sociale negative daca ne gandim la persoanele care prefera fantezia lumii virtuale, fugind de realitate( fie ca nu le place realitatea, fie ca nu-si pot rezolva problemele in lumea reala). O „sa intorca spatele” lumii reale in care traim si o sa joace perfect rolul unor „ avatare multumite”.

  2 Gandindu-ne la continutul fanteziilor lumii virtuale( lupte, torturi, asalturi sexulae, ucideri)ne punem intrebarea: cum va interactiona lumea virtuala pentru a modifica comportamentele umane in lumea reala? Devine RV un promotor al comportamentelor deviante in lumea reala? Devin oamenii suferinzi de probleme de stress postraumatic datorita razboaielor virtuale? ( pentru detalii vezi Kuntze et al., 2002)

  PS:
  O intrebare:
  este recomndata utilizarea RV la persoanele cu trasaturi psihotice, bipolaritate, paranoia, toxicomanie?????? Exista suport empiric pentru asta??? Multumesc!

 3. DC
  17 decembrie 2010 la 3:04 pm

  „Iarna semnifică naşterea speranţei, reprezentată de Isus.” Da, bucuria, ajutorul si salvarea vine de la Hristos Domnul. Va doresc o iarna plina de speranta!

 4. Badi
  2 februarie 2013 la 8:04 pm

  Intr-un text care se doreste filosofico-nu stiu ce, cuvinte ca „implementare” suna cam aiurea, nu credeti ?

 1. 21 aprilie 2011 la 10:44 pm
 2. 17 august 2011 la 10:42 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: