Prima pagină > Despre UBB, Educaţie şi Cercetare > UBB în Rankingul Shanghai 2011; singura universitate românească vizibilă în Ranking, deşi nu intră încă în Top-500

UBB în Rankingul Shanghai 2011; singura universitate românească vizibilă în Ranking, deşi nu intră încă în Top-500

Academic Ranking of World Universities (ARWU), cunoscut şi sub numele de „Clasamentul/Ranking-ul Shanghai„, este printre primele ranking-uri în domeniu şi probabil cel mai influent şi reprezentativ la nivel internaţional. Criteriile sale de clasificare sunt extrem de riguroase şi pretenţioase, incluzând indicatori precum publicaţii ISI/Web of Science, publicaţii în revistele NATURE şi SCIENCE, premii Nobel, citări (Highly Cited Researchers), etc. Aşadar, nu este de mirare că niciodată o universitate românească nu a reuşit să pătrundă în Top-500 sau să fie menţionată în acest clasament exclusivist, deşi unele au fost vizibile în alte clasamente internaţionale. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Universitatea din Bucureşti au păstruns în „Clasamentul QS„, dar în QS publicaţiile nu sunt cele indexate ISI/Web of Science (mai selective şi riguroase), ci cele indexate SCOPUS (situaţia este similară cu alte clasamente internaţionale în care apar universităţi româneşti; vezi  şi „Clasamentul SCImago” care utilizează tot SCOPUS).

În acest an, pentru prima dată în istoria acestui clasament mai exclusivist, o universitate românească apare vizibilă în analiza ARWU, deşi nu intră încă în Top-500. Această universitate este Universitatea Babeş-Bolyai (vezi la http://www.shanghairanking.com/Search.jsp, căutând la ţări „România„). Rezultatul este congruent cu Analiza Ad-Astra din 2011, ceea ce arată robusteţea sa în ceea ce priveşte performanţa UBB în cercetarea din ţară.

Vizibilitatea în acestă analiză exclusivistă este o veste bună atât pentru UBB (unde am implementat din 2008 proiectul UBB-500, focalizat pe „Clasamentul Shanghai„) cât şi pentru învăţământul superior din România, deşi, aşa cum am spus mereu, mai avem mult de lucru pentru a conta serios în competiţia internaţională de vârf (a transforma vizibilitatea în impact). Să nu uităm însă că această transformare depinde nu doar de schimbarea mentalităţilor şi practicilor instituţionale de cercetare/educaţie/administraţie (foarte importantă!), ci şi de finanţare (bugetul mai modest al unei universităţi de Top-500, fiind aproximativ de câteva ori – uneori de zeci de ori – mai mare ca cel al UBB!).

Aşadar, vizibilitatea UBB-ului în acest ranking ne permite să afirmăm, într-o evaluare extrem de conservativă [considerând că (1) există aproximativ 20000 de instituţii de învăţământ superior în lume, deşi unele date arată cifra de 30000+ şi (2) prin prezenţa în analiza ARWU, UBB face parte din cele 1200 de universităţi analizate], că UBB se află în acest moment, aproximativ, între primele 5%-6% universităţii ale lumii prin prisma unor indicatori de performanţă foarte serioşi. Asta nu ne scuteşte, ci ne obligă, să tindem la mai mult, spre Top-500, pentru a deveni „world-class university”!

Complementar acestui text vezi şi articolul: http://www.napocanews.ro/2011/07/exclusiv-ubb-pe-locul-723-in-clasamentul-shanghai-academic-ranking.html

 1. Alex
  22 august 2011 la 8:29 pm

  Foarte interesanta analiza! Ma bucur pentru UBB desi sunt in alumni UB cu doctorat la UVT.

 2. Oana
  22 august 2011 la 8:34 pm

  Este rezultatul unui efort lung…dar iata ca incep sa se vada roadele.

 3. Andrei
  25 august 2011 la 1:28 pm

  Domnule profesor, va recomand sa va uitati si peste topul THE deoarece in ultima perioada acesta se anunta a fi cel mai riguros pentru simplul motiv ca spre deosebire de ARWU ia in considerare si indicatori privind mediul de invatare si posibilitatile de angajare de dupa absolvire, iar in acest domeniu UBB s-ar putea sa aiba mai mult de castigat decat doar din rezultatele cercetarii desfasurate (QS a pierdut din credibilitate in momentul in care cei de la The Times au intrerupt colaborarea pe motiv ca topul facut de QS nu este suficient de precis).

  • 25 august 2011 la 4:07 pm

   Multumesc pentru recomandare; stiu si am scris despre acest Top (vezi art. anterioare); el nu este focalizat doar pe cercetare ci si pe educatie. Rankingul Shanghai ramane insa cel de referinta (asa cum am inteles eu din comentariile de specialitate).

 4. Tryu
  25 august 2011 la 1:31 pm

  Sunt scolit la UBB (inclusiv doctorat) iar analiza mi se pare complet decuplata de realitate. Universitatea are standarde calitative… laxe, ca sa folosesc un eufemism. Am fost tot timpul inconjurat de semi-numitati fara vreo preocupare inteelctuala care ocupau posturi didactice si ne erau egali noua, putinilor care chiar eram preocupati de activitati academice. De fiecare data cand aud despre universitati romanesti si top500 imi vine sa rad. Nu exista nici un motiv sa fim in nici un top care urmareste activitatea de cercetare serioasa pentru ca la noi pur si simplu nu se face asa ceva. Putinele acidente sunt exact asta, niste intamplari frumoase menite sa scoata si mai mult in relief un sistem profund putred.

  Realitatea crunta este ca 90% dintre cadrele universitare din romania sunt niste nulitati care n-ar avea ce cauta la catedra pentru ca nu au nimic valoros de transmis la acest nivel academic. In consecinta, imensa majoritate a productiilor „stiintifice” pe care le realizeaza universitatile romanesti este de o calitate rizibila. Orice alaturare cu un top mondial ar trebui sa sperie, nu sa incante. Nu avem ce cauta in nici un top cat timp plagiem, umplem pagini cu truisme, teoretizam grav pe marginea unor lucruri „fumate” acum 10 ani de catre cercetarea de varf.

  • 25 august 2011 la 4:13 pm

   Uitati, sincer spus, ce cred eu: cred ca poate fi un adevar in ce spuneti, dar deoarece il exagerati, se pierde mesajul corect si nu mai este credibil (mesajul dvs. este prea incrancenat si generalizant). Cat priveste decuplarea de realitate: punand pe de o parte mesajul dvs. iar pe de alta parte rankingurile internationale unde se vad totusi universitati romanesti (ca sa nu vorbim doar de UBB, ca si comentariul dvs. a fost mai general) , nu cumva este aici o decuplare intre date si interpretare?

 5. 25 august 2011 la 6:33 pm

  Buna ziua

  UBB … TREBUIE sa concentreze spuma din Ardeal si va ajunge in TOP 500

  O SINGURA UNIVERSITATE in Ardeal … UBB

  UBB in top 500

 6. martianu'
  25 august 2011 la 11:21 pm

  Domnule David,

  ati scris 1 pagina jumate despre nimic. Unde e UBB in acel top? E ca si cum UEFA spune ca si U Cluj joaca fotbal. Asa, si? Ce relevanta are? Nici una. In loc sa ne imbatam cu apa rece, mai bine citim de doua ori ce spune „Tryu”, mai sus. E mult mai aproape de adevar.

  • 25 august 2011 la 11:26 pm

   Pai nu este chiar asa; din analiza lor rezulta ca este singura universitatea din Romania in primele aproximativ 1000. Ar trebui mai mult? Da, absolut de acord!

   • martianu'
    26 august 2011 la 8:11 am

    Domnule David,

    si eu imi doresc sa avem universitati puternice, din motive ce nu trebuie enumerate. Dar, cercetator fiind, ma bazez pe date. Imi spuneti va rog unde scrie ca UBB este in Top 1000?

    http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=Babes-Bolyai%20University

   • 26 august 2011 la 9:16 am

    Nu as fi raspuns daca nu spuneati ca sunteti cercetator. Asadar, ar trebui sa intelegeti ce spun in continuare. Mai mult, daca cititi cu atentie metodologia (si literatura de specialitate bogata asociata acesteia) veti intelege mai bine procedura. Vi-o descriu, totusi, succint.

    Din zecile de mii de institutii de invatamant superior/universitati ale lumii, intra in analiza, satisfacand niste criterii minimale, cam 2000 de universitati din care sunt clasificate (li se calculeaza punctaj) aproximativ 1000/1200 (variaza de la an la an) si sunt publicate cu punctaj primele 500.

    Iata una din referinte, pe care am gasit-o rapid la indemana (dar sunt zeci/sute) si o selectie din ea a partii legata de intrebarea dvs.: (http://www.che.de/downloads/IHE_no_62_Winter_2011.pdf):

    „…One of the oldest of the international rankings, having been
    started in 2003, ARWU is both consistent and transparent.
    It measures only research productivity, and its methodology
    is clearly stated and applied consistently over time. It
    uses six criteria, including numbers of articles published in
    Science and Nature, numbers of highly cited researchers as
    measured by Thomson Scientific, alumni and staff winning
    Nobel and Fields prizes, citations in Science and Social Science
    Citation indexes and several others. ARWU chooses
    1,000 universities worldwide to analyze…”

    P.S. Asa cum am spus, numarul celor cu punctaj calculat/ranking variaza de la an la an, vorbindu-se in acest an de 1200 de universitati (pe aceasta valoare conservativa a fost facuta si analiza mea).

 7. cornelia
  25 august 2011 la 11:27 pm

  Oricum rezultatele se prezinta in general cam asa” tocilari in masa ” – „creativitate redusa ” sau asa a demonstrat Y sa z in anul 1950, ce vrei tu sa spui acum , vrei sa zici ca esti mai destept, ia uite la el ? s-a demonstrat asta si mai taci.” Sa nu mai vorbesc de punerea in practica a celor invatate , de ceea ce ofera si piata muncii in Romania . Toti fac facultati ,unii chiar doua , masterate la fel , doctorate , dar unde lucreaza ? Ne fandosim cu recunoasterea facultatilor , dar pentru ce le facem , ca sa spalam farfurii in Germania sau sa facem ce nu vor sa faca englezii in Anglia. Producem pe banda si nu avem implementare in viata reala , nu exista o corespondenta teorie–practica, posibilitate de manifestare la perametrii optimi a ceea ce se invata. Atunci tinerii sunt dezamagiti , si apar probleme, deziluzii si este pacat pentru ca acum apare o noua generatie , una care este minunata si extrem de creativa.

  • 25 august 2011 la 11:45 pm

   Da, doar ca aici intra si modul incare iti alegi cariera: cauta universitati cat mai bune, in tara si/sau strainatate, si alege profesia care iti place si/sau care este mai pragmatica. Dupa ce ai facut asta informat, iti asumi responsabilitatile care vor urma, oricare or fi acelea. Daca urmeazi o astfel de strategie, este probabil sa reusesti. Daca nu urmezi o astfel de strategie, ajungi acolo unde ati descris dvs. Asadar, este o chestiune de consiliere in cariera.

 8. martianu'
  26 august 2011 la 1:47 pm

  Nu stiu cum a fost „aleasa” UBB printre cele 1000 (1200?). Poate in cadrul GRUP? Atunci e usor subiectiv (nu?). Si pentru ca tot citati studiul Ad-Astra, acesta are multe greseli (de exemplu, articolele s-au incadrat la o facultate sau alta nu in functie de afilierea autorilor, ci de domeniul revistei – eea ce il face iarasi irelevant).

  • 26 august 2011 la 1:55 pm

   A fost „aleasa” (in ARWU) simplu, prin scorul/performanta indicatorilor lor. In Ad-Astra exista clasamentul pe universitate, unde eventualele erori de alocare intre facultati nu afecteaza scorul global al universitatii.

 9. cri-cri
  26 august 2011 la 2:05 pm

  ehee…vad ca mi-ai taiat comentariile domnule profesor, desi cred ca erau argumentate destul de bine… dar banuiesc ca nu ai avut un argument cu care sa contraataci, ceea ce imie imi demonstreaza ca am avut dreptate. cred ca nu are sens sa mai continui…eu chiar lucrez la o univ din primele 100 din mult ravnitul top si sunt sigur ca ma voi pensiona, si clujul tot n-o sa vada top 500 :)) poate doar daca vin habsburgii si re-ocupa transilvania :))

  • 26 august 2011 la 2:47 pm

   Le-am citit, dar, sincer spus, contineau prea multe informatii eronate, in plus, spuse intr-un limbaj cam neadecvat pentru Blogul acesta (ex. sententional si prea generalizator). Uite, niste corectii minimale: (1) UBB chiar este in acest Top in primele 2000 (ba chiar 1200), deci nu trebuie sa stea la coada sa intre in primele 2000 si (2) chiar face puncte in Shanghai (ex. din revistele Nature/Science, din publicatii ISI etc.). Sunt insa de acord ca saltul din „pre-500” in „Top-500” este insa extraordinar de greu si va mai dura timp pana sa-l facem…

   • cri-cri
    28 august 2011 la 2:00 am

    „prea multe info eronate”? :)) am pierdut un sfert de ora ca sa numar fiecare din tarile alea pe care le-am enumerat, cite universitatzi aveau inscriese in sistem vs. cite tzari erau prezente in top 500. ma rog, blogul asta e jucaria matale…ar fi totushi „fair” sa pui un disclaimer in care sa explici ca iti rezervi dreptul sa retragi comentariile care matale tzi se par eronate si de asemenea ca ai un set individual de criterii prin care evaluezi corectitudinea, care nu sunt discutabile. pe bune, eu unul nu mi-as bate capul sa continui sa e contrazic…

    o chestie pe care am vazut ca se tot marsheaza…cum ca univ. romanesti ar fi dezavantajate ca lucrarile se indexeaza dupa ISI si nu dupa scopus…daca criteriul de clasificare pt top 500 s-ar schimba maine, si articolele indexate cu scopus ar fi considerate pt topul asta si nu ISI, si sa presupunem prin absurd ca UBB sau alta univ. din Ro ar ajunge in top 500, citzi ani crezi ca ar rezista? Pt ca e clar ca majoritatea autorilor din universitatzile de top 500, a caror universitatzi ii incurajeaza/constring (adica nu pupi promovare fara fonduri atrase si lucrari publicate in jurnalele care conteaza) sa publice in jurnale ISI, imediat ce criteriile se vor schimba, vor lua cu asalt celelalte jurnale, ceea ce direct va scadea rata de acceptare a articolelor celor care preponderent publicau in jurnale indexate de scopus.

    Revin acum si pt ultima data la ce am spus initial…daca nu se schimba fundamental modul in care invatzamintul superior functioneaza, si aici nu ma refer la mult trambitzata reforma a lui asta, ca nu ii retin numele, ci felul in care oamenii muncesc, si sa existe clar cerintze de a face cercetare alfel canci promovare la nivel de conf/prof, nu doar cu lucrari ci si cu fonduri atrase. by the way, stii citzi prof. din Romania (nu spun romani, pt ca sunt multi romani dar care lucreaza in occident) au aplicat pt granturi de excelentza la European Research Council ?? nu discut aici FP6/7 pt ca e destul de simplu sa te lipesti acolo ca bagator de seama pe la vrun grant international, in special pe mobilitatzi si chestii d-astea unde mai mult scrii rapoarte decit faci munca de cercetare. au fost citziva pt starter grant (acum 2 ani parca a fost o madama pe folclor, ma rog, daca atit se poate in romania, cinste ei) dar la advanced leadership…ZERO PE LINIE, asta in conditiile in care toate univ. duduie de profesori de care n-a auzit nimeni in afara cladirii universitatzilor in care lucreaza

   • 28 august 2011 la 12:05 pm

    Uite, chiar daca este un text critic si nu sunt de acord cu mesajul sau este scris intr-un limbaj adecvat, asa ca nu am o problema sa-l postez. Diclaimerul exista daca cititi cu atentie regulile de utilizare a blogului. Daca rescrieti analiza facuta in acelasi stil, chiar nu am o problema sa o postez.

 10. Gigel Militaru
  26 august 2011 la 5:58 pm

  Ma supara foarte tare acest post ca a fost preluat de presa si prin el se produce o manipulare formidabila a tinerilor!

  Cum trageti conculzia ca UBB este in primele 5% universitati din LUME? Ati pus niste critarii academice rationale?

  Daca introduc aletoriu critariu dintre universitatile ‘biligve romano-maghiare’ atunci UBB e poate prima din lume.

  Daca introduc criteriu ‘universitati cu rector – ministru simultan’ atunci UBB iar e prima din lume.

  Daca pun criteriu ‘UBB si universitatile africane’ e posibil sa fie in primele 5% 🙂

  Lucrurile stau altfel si ar trebui sa fim rationali si mai ales lucizi cind vorbim in media. Si sa spunem tinerilor adevarul

  1) Ultimul top 500 este afisat aici
  http://www.shanghairanking.com/ARWU2011.html

  In top 500 NU e nici o univ din Romania! Nici UBB, nici alta si nu vor fi prea curind. Asta trebuie sa spunem tinerilor in primul rind. Adevarul. In schimb, in Cehia sunt 4, din Ungaria sunt 5, din Polonia sunt 4 universitati, etc.

  2) In alt clasament (QS Top Universities) sunt prezente doar doua universitati din Romania. UB este in primele 500 iar UBB dupa locul 600. Si asta ar trebui spus tinerilor ca e un adevar!

  http://www.topuniversities.com/search/universities/romania

  501-550 University of Bucharest Romania XL HI CO 19.39 (pg 11)
  601+ Babes-Bolyai University Romania XL CO 6.38 (pg 13)

  • 26 august 2011 la 6:41 pm

   Gigel, toata analiza (si linkurile) este acolo, iar concluziile sunt derivate, zic eu, in mod conservator, din date.

 11. Gigel Militaru
  26 august 2011 la 9:08 pm

  Am alta opinie, diferita radical: o afirmatie ca UBB e in primele 5% din universtile din lume nu poate fi argumentata in nici un fel din punct de vedere statistic (sunt matematician), academic sau rational fara sa ai urmatoarele date:

  1) criteriile dupa care faci clasificarea tuturor universitatilor din lume.

  2) datele tuturor universiatilor din lume.

  Oricum, nu pun mare pret pe aceste tipuri de clasamente (indifirent cine le face). Iar pentru clasamentul cu pricina e clar: nici o univeristate din Ro nu se gaste in primele 500 din lume dupa CRITERIILE lor. Dupa acele criterii va trece mult si bine pana cind va fi posibil sa avem una clasata in top 500. Si aceea ma tem ca nu va fi UBB ci UAIC din Iasi.

  Am postat doar pentru a spune ca este profund eronat sa inducem in eroare tinerii care opteaza pentru o universitate sau alta… dupa afirmatii care pot fi in cel mai bun caz pur speculative.

  Am mai postat ca sunt si primul din tara care a adus in spatiu public din ro (in studiul FAR din 2003) faptul ca nici o univ din ro nu este in primele 500 din clasamentul Shanghai.

  Cred ca ar trebui sa le raspundeti si celor de pe FAR la asta
  http://www.forumul-academic-roman.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=news;action=dis
  play;num=1306400234;start=300#300

  toate cele bune
  Gigel

 12. Oana
  26 august 2011 la 10:18 pm

  De unde stim exact ca UBB este in jur de 1200, ca nu scrie asa exact in Top?

  • 26 august 2011 la 10:34 pm

   Eu cred ca am explicat asta destul de clar in analiza. Trebuie insa citita cu atentie si metodologia ARWU. O mai sintetizez o data:
   (1) Pasul 1: orice universitate din lume (in lume exista cateva zeci de mii de institutii de invatamant superior), care potriveste intr-o pondere anume criteriile explicite ARWU (ex. Premii Nobel, publicatii Nature/Science, numar mare de publicatii ISI etc.), poate intra in prima selectie; dupa acest filtru raman cam 2000 de universitati .
   (2) Pasul 2: Se face ranking pentru primele 1000/1200 din cele 2000. Cele 1000/1200 sunt invitate apoi sa se inscrie si electronic pe siteul ARWU pentru a avea despre ele informatii suplimentare. Iata ce spune in acest sens „GRUP Surveyul ARWU”: „…In January 2011, the CWCU initiated the Global Research University Profile (GRUP) project, which aims to develop a database on the facts and figures of around 1200 global research universities who are those ranked by ARWU annually. The online survey of the GRUP is designed to fulfill such purpose, which will collect the basic information of your institution such as number of academic staff, number of students, total income, research income and so on…”. Asa apar online pe site-ul ARWU primele 1200 de universitati.
   (3) Pasul 3. Se publica primele 500 de universitati, restul de pana la 1200 fiind pe site, dar neordonate ca ierarhie.

   Asadar, am spus, intr-o evaluare conservativa, urmarind logica de mai sus, ca UBB, fiind indexata pe siteul ARWU, este cel putin pe locul 1200! „…In January 2011, the CWCU initiated the Global Research University Profile (GRUP) project, which aims to develop a database on the facts and figures of around 1200 global research universities who are those ranked by ARWU annually…”. Sigur, poate ca sta mult mai bine si este undeva intre 501 si 1200, dar asta nu putem sti din analiza.

 13. Gigel Militaru
  26 august 2011 la 10:55 pm

  Multumesc pentru sinteza dar … nu m-ati convins.

  Apropo, de aceste clasificari sa revenim acasa: stiti ceva cind va anunta si Romania mult asteptata ierahizare a universitatilor? Pentru ca decit maine nu e 1 septembrie si nimeni nu stie cine va face master, cind si cum se da admitere la doctorat, etc 😦

  Aaaa, apropo de UBB – parca dl. Hurduc semnalase ca in mai UBB semnalase catre UEFISCU in datele pentru clasificare un numar record de articole ISI care de fapt nu erau ISI (vreo 800 articole parca). Stiu ca UBB a corectat eroare la refacerea datelor din iunie cind a indicat corect cu cele 800 de articole mai putin.

  A trimis UBB date catre Shanghai pe acelea pe care le trimisesera intial si pe site-ul UEFISCU (adica cu vreo 800 de articole ISI mai mult decit in realitate)? :):):):)

  • 26 august 2011 la 11:58 pm

   Proiectul este al ministerului si doar ei stiu cand vor face publice informatiile integrate; eu nu stiu. Este insa timpul sa o faca deoarece, intr-adevar, se apropie examenele de doctorat/master.

   Despre restul….stii bine sa in clasamentele respective datele legate de indicatori nu se transmit, ci se colecteaza de ei independent (am precizat asta pentru alti cititori mai novici).

 14. martianu'
  27 august 2011 la 7:15 am

  Mda. Eu stiam ca cei de la Univ. Shanghai au trimis invitati mai multor universitati din Romania pentru a intra in GRUP si doar UBB a raspuns, fiind astfel inclusa in mod automat in aceasta lista (1200 universitati). In continuare, universitatile din lista GRUP („the GRUP survey considers every university that has any Nobel Laureates, Fields Medalists, Highly Cited Researchers, or papers published in Nature or Science. In addition, universities with significant amount of papers indexed by Science Citation Index-Expanded (SCIE) and Social Science Citation Index (SSCI) are also included.”) sint evaluate pentru ARWU (Top 500), care e altceva.

  PS sa inteleg ca daca nu eram cercetator, nu-mi raspundeati (#11)? De ce?

  • 27 august 2011 la 10:12 am

   Metodologiile stiintifice de specialitate trebuie intelese de oameni de specialitate. Altfel pierd prea mult timp si nu-l am.

   Ati inteles gresit. Asa cum am spus mai jos procedura este asta:

   (1) Pasul 1: orice universitate din lume (in lume exista cateva zeci de mii de institutii de invatamant superior), care potriveste intr-o pondere anume criteriile explicite ARWU (ex. Premii Nobel, publicatii Nature/Science, numar mare de publicatii ISI etc.), poate intra in prima selectie; dupa acest filtru raman cam 2000 de universitati .
   (2) Pasul 2: Se face ranking pentru primele 1000/1200 din cele 2000. Cele 1000/1200 sunt invitate apoi sa se inscrie si electronic pe siteul ARWU pentru a avea despre ele informatii suplimentare. Iata ce spune in acest sens „GRUP Surveyul ARWU”: „…In January 2011, the CWCU initiated the Global Research University Profile (GRUP) project, which aims to develop a database on the facts and figures of around 1200 global research universities who are those ranked by ARWU annually. The online survey of the GRUP is designed to fulfill such purpose, which will collect the basic information of your institution such as number of academic staff, number of students, total income, research income and so on…”. Asa apar online pe site-ul ARWU primele 1200 de universitati.
   (3) Pasul 3. Se publica primele 500 de universitati, restul de pana la 1200 fiind pe site, dar neordonate ca ierarhie.

 15. martianu'
  27 august 2011 la 10:19 am

  Asta am spus si eu. Dar acele 1200 au fost selectate cam asa: „All participating institutions in GRUP survey will be searchable and listed on the ARWU website. In Romania, we sent invitations to more universities, but only „Babes-Bolyai” participated in the GRUP survey.”

  PS nu mi-ati raspuns la intrebarea din PS-ul anterior…

  • 27 august 2011 la 12:02 pm

   Va rog, hai sa nu cadem in ridicol! Unde scrie asta, ce spuneti dvs., publica, pe siteul ARWU: „…All participating institutions in GRUP survey will be searchable and listed on the ARWU website. In Romania, we sent invitations to more universities, but only „Babes-Bolyai” participated in the GRUP survey...”. Eu ce am citat am luat de pe siteul public cu metodologia ARWU. Dvs. vad ca inventati texte de pe site ca sa va sustineti un punct de vedere. In acest caz va rog sa ma scutit de comunicarea cu dvs.

   Eu am spus mereu ca in tara sunt trei/patru universitati foarte apropiate ca valoare. Acum pe ARWU se vede UBB; asta am spus si asta este. De ce nu se vad restul? Nu stiu, (oricum si in clasamentul Ad-Astra UBB apare usor in fata celorlalte), dar nu pot inventa texte, ca si cum ar fi publice, daca nu sunt in metodologie, ca sa argumentez acest lucru.

   Toate cele bune.

 16. martianu'
  27 august 2011 la 1:00 pm

  Iar eu v-am trimis un citat dintr-un mesaj al Univ. Shanghai. Ce nu va convine, e inventie, nu-i asa? Nu credeti ca sint persoane care stiu unele lucrurie mai bine decat masa (votanti, sefi, ziaristi etc) celor care va adresati? Laudati-va singur, daca asta doriti, dar nu faceti acuzatii aiurea.

  La cererea Univ. Shanghai, UBB a fost singura univ. din Romania care a raspuns. Asta nu inseamna aproape nimic (e bine totusi ca a fost luata in considerare, inseamna ca a indeplinit niste criterii minimale – vedeti mesajul meu de mai sus, in care ii citez pe cei de la U. Shanghai). Dar, repet, faptul ca alte univ. nu au raspuns cererii (si asta nu e de lauda), nu inseamna automat un motiv de lauda pentru UBB.

  Si pentru ca faceti referire la topul Ad-Astra, in care prezentati diversele facultati ale UBB pe primele locuri, fiti va rog mai atent: unele lucrari publicate de cadre didactice/cercetatori de la Fizica apar la Biologie, unele de la Biologie-Geologie si Mediu la Geografie etc etc – si iata ce usor ajung facultatile de la UBB pe primele locuri.
  Prezenta in topuri (AdAastra, 500 etc) nu trebuie sa fie un scop in sine, ci un rezultat (indirect) al altori scopuri.

  PS si tot nu mi-ati raspuns la PS-urile precedente, dar va scutesc.

 17. 31 august 2011 la 9:25 am

  Domnule profesor,

  Din pacate nu pot lasa mesajul dvs. din cauza limbajului/acuzatiilor catre alti colegi (vezi regulile de utilizare a blogului). Eu cred sincer ca nu are sens sa amestecam universitatea ca institutie cu relatiile interpersonale sau conflictele dintre oamenii din cadrul ei (universitatea asta va ramane mult timp cand noi nu vom mai fi). Va raspund din respect pentru un fost coleg: am spus ca UBB se afla cel putin in primele 1200 de universitati in clasamentul Shanghai si asa este corect, pe baza metodologiei descrise de ranking. Am spus si ca nu este in Top-500 si, asa cum au spus ai altii, va fi greu de intrat, deoarece stau multi la coada intre 1200 si 500. Toate cele bune.

 18. cornelia
  31 august 2011 la 2:07 pm

  Ar fi foarte interesant ca d-nul cercetator (martianu} in loc sa polemizeze la nesfarsit pe baza unor cifre , sa ne delecteze cu aspecte din cercetarile d-lui ; ar fi mult mai util , si ne-am insusi ceva din noile descoperiri. Acum doar nu ne-a lovit invidia pe UBB ; si ce daca este pe primul loc, asta este , bine ca au reusit macar ei. Asteptam din partea dv relatari stiintifice .

  • 31 august 2011 la 3:03 pm

   Eu zic ca sunt bune si astfel de discutii, daca le limitam la un interval si nu le intindem la nesfarsit, ca mai clarifica lucruri. Uite, unii chiar nu intelegeau, si poate cu buna credinta, de unde stim ca UBB este cel putin in primele 1200 din lume prin criteriile ARWU; acum, dupa discutii, cred ca le este clar.

 1. 22 august 2011 la 12:50 pm
 2. 7 septembrie 2011 la 12:19 pm
 3. 24 septembrie 2011 la 12:23 pm
 4. 1 martie 2014 la 10:55 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: