Prima pagină > Fără categorie > Comentarii asupra rezultatelor alegerii rectorului la UBB – Turul 1

Comentarii asupra rezultatelor alegerii rectorului la UBB – Turul 1

Rezultatele alegerilor pentru poziţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai arată aproximativ astfel (spun aproximativ, deoarece rezultatele finale, formale, vor fi făcute publice de către Comisia electorală):

 • Cristina Ciumaş – 475 voturi (39,1%)
 • Ion Aurel Pop – 439 voturi (36,1%)
 • Daniel David – 218 voturi (17,9%)
 • Eniko Vincze – 76 voturi (6,2%)
 • Decebal Ciurchea – 5 voturi (0,4%)

Pentru mine nu este un rezultat bun. Spuneam într-un prim interviu că fie voi câştiga clar, fie voi pierde lamentabil (lamentabil ar fi fost pentru mine nedepăşirea pragului electoral clasic de 5%). Prima variantă m-ar fi transformat într-un manager de cercetare, iar a doua mă lăsa liniştit să fiu cercetător (mai puţin interesat sau angajat în politicile academice ale UBB). Nu am intrat în turul doi, aşadar am pierdut; am pierdut însă cu un procent de 17,9%, ceea ce nu este lamentabil. Asta mă pune într-o poziţie extrem de dificilă! Am pierdut, dar este un grup destul de consistent, care nu este de ignorat, care a crezut în programul propus de mine.

Nu ştiu acum ce este de făcut sau dacă mai merită făcut ceva. Am făcut în acest tur, împreună cu colegii mei, tot ceea ce s-a putut face, omeneşte posibil şi într-un mod onorabil. Atât a ieşit şi atât s-a putut face acum. Aşa cum spuneam în mesajele mele, eu am fost susţinut de o comunitate a unor tineri valoroşi şi seniori luminaţi, cărora le pasă de UBB. Nu am avut „staff” electoral sau o acţiune/politică electorală. Am fost doar noi cu noi pentru UBB! Le mulţumesc acestora pentru suport. De asemenea, le mulţumesc celor care s-au alăturat viziunii noastre şi au stat cu noi până la sfârşit şi îmi pare rău de cei care s-au separat de această viziune pe ultima sută de metri, adică tocmai la sprintul final (din diverse motive, pe care nu le discut acum aici). Am să mă consult cu tinerii şi seniorii din echipă, iar apoi, luni dimineaţă, voi veni cu o poziţie (de neimplicare sau de implicare) faţă de turul doi al alegerilor.

Îi felicit pe toţi colegii pentru participare şi pe cei doi, Cristina Ciumaş şi Ion Aurel Pop, pentru intrarea în turul doi.

O seară bună tuturor!

Categorii:Fără categorie Etichete:
 1. Maria Roth
  2 martie 2012 la 12:40 am

  Oricare ar fi rectorul, cred ca UBB are nevoie de Daniel David intr-o pozitie in care poate influenta deciziile.

 2. gabrielistrate
  2 martie 2012 la 12:50 am

  Felicitari pentru cel mai coerent si profesionist program din toate vazute pana acum in alegerile universitare.

  O opinie dezinteresata: duelul intre candidatii ramasi tine, mi se pare, prea mult de politica in stil romanesc si prea putin de „idealul Penn State” ca sa merite implicarea. Se pot realiza lucruri mai utile in plan profesional. Nu e deloc prea putin – alegerile astea dovedesc ca mai e nevoie de eforturi de constructie in directia asta.

  Numai bine,
  Gabriel Istrate
  http://gabrielistrate.wordpress.com

  • Edelweib
   2 martie 2012 la 9:11 am

   Bine punctat.

 3. Cornel
  2 martie 2012 la 8:42 am

  Felicitari d-le David atat pentru programul propus cat si prestatia avuta. Cred ca in acest moment comunitatea UBB nu este pregatita pentru schimbari majore chiar daca acestea duc in directia buna. Incerc sa imi imaginez UBB-ul de acum inainte si sincer cred ca ar fi absolut necesar sa va implicati in continuare chiar prin ocuparea unor functii de conducere la nivel de UBB, iar oricare dintre cei ramasi in cursa va castiga ar face o mare greseala sa nu profite de expertiza dvs.

  • 2 martie 2012 la 9:32 am

   Multumesc, dar nu stiu daca merita sa-mi doresc prea tare functii de conducere, in conditiile date.

   • Alexandru Anghel
    2 martie 2012 la 3:39 pm

    Pentru cei 18% care v-au votat si pentru altii care cred in dumneavoastra, dar n-au avut cum, MERITA!

 4. George
  2 martie 2012 la 8:48 am

  Usurel, baieti si fete… Sa asteptam pozitia ex-candidatului referitoare la turul II. Daca o sustine pe d-na Ciumas, ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste schimbarea dorita…

 5. Gigel Militaru
  2 martie 2012 la 10:17 am

  Pacat! Ar fi fost prea frumos… Gabriel Istrate are dreptate: ati avut cel mai bun plan managerial pe care l-a propus vreodata un candidat la functia de rector in tara asta. Dar in Romania niciodata nu au cistigat alegerile persoanele care au planuri manageriale impecabile si care au un CV foarte bune. Alegerile se cistiga in culise si aranjamente la care probabil ca nu ati fost parte. Spun asta cind cistesc partea asta de mesaj

  ‘…îmi pare rău de cei care s-au separat de această viziune pe ultima sută de metri, adică tocmai la sprintul final (din diverse motive, pe care nu le discut acum aici). ‘

  din care deduc, printre rinduri, ca …. ati fost tras pe sfoara. Primii doi candidati va vor oferi functia de prorector de cercetare daca ii sprijiniti in turul II. In plus, oamenii aleg intodeauna pe cel care le ofera garantii ca vor sta in continuare in ciorba caldutza in care ne scaldam. Fiind psiholog, stiati la fel de bine ca si mine lucruile astea: oamenii prefera ‘baltirea’ si nu schimbare reformista.

  All in all camapania pentru functia de rector la UBB ramine un model pentru tot mediul universitar din tara. La noi, prin bucuresti, nici vorba sa fi fost alegeri de tipul celor de la UBB. Pe aici rectorii se stiau cu mult inainte de …. ‘alegeri’.

  cele bune si un gind bun. Cu prietenie
  gigel militaru

 6. Gigel Militaru
  2 martie 2012 la 10:36 am

  PS: si pentru a incheia intr-o nota vesela, fac o dedicatie pentru cei care nu v-au votat si pe care sper sa o preluati.

  Sarmalele Reci: ‘Tara te vrea prost’ http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/sarmalele-reci-tara-te-vrea-prost

  Haideti sa cintam cu toti azi pentru a ne bine-dispune, la a doua zi de alegerile de la UBB, refrenul Sarmalelor Reci
  ‘Ahhh ce frumos
  Viitor luminos
  Li se-arata celor idioti’
  :):)

 7. Valentina
  2 martie 2012 la 10:40 am

  Felicitari Domnule Profesor pentru entuziasm, efort si tot ceea ce ati realizat pana acum.
  Referitor la rezultatul alegerilor poate vi s-a facut un serviciu.
  Timpul lucreaza in favoarea Dumneavoastra.
  Continuati munca de cercetare si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

 8. Anca
  2 martie 2012 la 10:54 am

  A nu o susține pe Ciumaș înseamnă a intra în politică.
  Revin la ceea ce afirm de multă vreme: David ar fi fost un rector cu idei înaintea timpului nostru, un reformist prea puternic, susținut dealtfel de 20% din UBB – cam atâția au nevoie de o schimbare reală.
  Cred că intrarea într-o echipă cu Ciumaș – care știe conduce UBB, merită. David pe partea științifică, Ciumaș pe partea financiară și organizatorică.
  În niciun caz nu văd colaborarea cu domnul Pop. Toți liderii locali politici și-au băgat coada în a-l susține, ceea ce este deplorabil.
  Ciumaș n-a făcut altceva decât să capteze voturile celor care nu vor o schimbare drastică, și nici nu vor politicul în UBB.
  Dumneavoastră vreți politicul așa de mult în UBB? Asta e întrebarea…

 9. Cristina
  2 martie 2012 la 11:11 am

  Imi pare rau ca nu ati intrat in turul 2. Cred ca pentru dvs., spre deosebire de ceilalti, pozitia de rector echivala atat cu un progres in cariera dar si cu sacrificii (e.g. afilierea cu Mount Sinai), pe care insa erati pregatit sa vi le asumati pentru „a greater good”, ceea ce este de apreciat. Pe de alta parte, s-ar putea ca aceasta candidatura sa fi oferit celor din UBB ocazia de a va descoperi si alte calitati (utile pentru posturi de conducere), de aceea poate ar merita sa continuati pe aceasta cale. Nu pot decat sa va urez din nou succes si… toleranta ridicata la frustrare.

 10. Silviu Badescu
  2 martie 2012 la 2:48 pm

  Admir si felicit intreg demersul candidaturii dvs. Nu pentru rezultat, ci mai ales pentru ca ati ales rolul de „jucator” in detrimentul celui de „furnizor de pareri de pe marginea terenului” (exista deja atat de multi…) ori de „participant pe cont propriu” – care depune eforturi competente intr-o arie definita, dar este limitat de faptul ca nu poate influenta suficient mediul mai larg in care opereaza.

  Rezultatul pare sa va puna intr-adevar intr-o situatie dificila. O infrangere „lamentabila”, asa cum o numiti, ar fi fost intr-un fel eliberatoare: incercat, esuat, ne vedem de ale noastre. Gasesc insa asteptarea dvs. initiala fie de a castiga detasat, fie de a pierde lamentabil, un pic nerealista. Pe de o parte prea radicala (alb sau negru), pe de alta parte era extrem de greu de imaginat varianta victoriei detasate. Obisnuit cu victoriile (meritate), ati incercat acum totul dintr-o suflare, ati sprintat pentru a arde etape, ati dorit sa realizati o noua premiera, dar de data aceasta nu a mai iesit. Si imi imaginez ca e frustrant.

  Ati pierdut si totusi vad in cele 17,9% mai degraba o victorie. Chiar una importanta, as indrazni sa afirm. Intrebarea este ce veti face cu ea? O veti pastra in cartea de vizita ca pe rezultatul revelatie al unui tanar si dinamic profesor universitar, care a candidat si a obtinut un rezultat merituos pe cand inca era doar sef de catedra, aratand astfel ca se poate? Ori veti construi pe acest suport acum confirmat, veti alege calea de mijloc, pasii mici, rabdarea, pentru a ajunge acolo intr-un orizont mediu de timp?

  Oricare ar fi raspunsul, va doresc gandul cel bun si mai ales, sa va pastrati nivelul de energie si sa nu obositi.

  • 2 martie 2012 la 2:55 pm

   Da, trebuie sa meditez. Am intrat „in sprint”, nu din dorinta de a deveni rector („sarind etape” sau anticipand nerealist, cum ar spune unii), ci din teama sa nu pierdem o pportunitate. Ce va fi in viitor? Nu stiu. Stiu insa ca nu am cu necesitate ambitia de a deveni rector si nu fac din asta un scop pentru care sa am in viitor un plan.

   • Silviu Badescu
    2 martie 2012 la 3:57 pm

    Nu, nu am sugerat dorinta in sine de a arde etape sau de a deveni cu necesitate rector. Ma refeream doar la fapte, pe cat de obiectiv pot fi: candidatura pentru rector a unui sef de catedra, fie el si foarte performant, ramane totusi o intreprindere ambitioasa si o ardere de etapa. „Anticiparea nerealista” cred ca nici nu merita o foarte atenta dezbatere. Poate ca ati mentionat doar la un moment dat in treacat, poate a fost scos din context, insa dat fiind contextul si premisele, pur si simplu era foarte improbabil sa fi inregistrat o victorie clara…

 11. PR
  2 martie 2012 la 3:13 pm

  Domnule Daniel David,

  Observ ca ultimele reactii venite din partea Dvs. sunt intr-o zona gri. Ceea ce este extrem de ingrijorator. Motiv pentru care ma vad nevoit sa reactionez. Inainte sa pierdeti aceste alegeri (cu un scor destul de bun) incercati sa evidentiati necesitatea unei schimbari. In niciun moment nu ati contrazis faptul ca doamna Ciumas nu ar reprezenta aceasta schimbare, ci din contra – prin discursul Dvs. s-a inteles ca doriti sa va indepartati de tot ceea ce inseamna regimul Marga si regimul post Marga (regimul Ciumas). In aceste momente post alegeri insa, se observa faptul ca lasati deschisa posibilitatea de a sustine acest candidat aflat intr-o perfecta contradictie cu discursul avut in campanie. De aici nu pot sa inteleg decat doua lucruri:
  1. fie discursul Dvs. a fost fals… ceea ce este grav.
  2. fie discursul Dvs. a fost sincer, insa interesele personale va fac sa inclinati intr-o directie contrara idealurilor pe care ati incercat sa vi le insusiti. Acest lucru este mult mai grav.
  Dupa cum vedeti, nu sunt deloc optimist in ceea ce va priveste. Cred cu convingere ca sprijinul Dvs. urmeaza sa fi directionat inspre candidatura doamnei Ciumas. Altfel, nu v-ar fi interesat „echipele”, deoarece acestea nu arata decat o forma fara fond a viitoarei conduceri. Cred ca sunteti o persoana suficient de inteleigenta pentru a remarca acest lucru. Aceasta strategie insa – de a astepta numirea „echipei” – arata insa ca inteligenta nu va este straina. Sunteti inteligent deoarece stiti ca o asemenea strategie este singura care v-ar putea salva reputatia de om cinstit si echilibrat in momentul in care alegeti sa o sprijiniti pe doamna Ciumas. Ceea ce vreau eu insa sa va transmit este urmatorul mesaj:
  Daca veti alege acest drum, va veti pierde si ultimul gram de demnitate. In primul rand, doamna Ciumas ar fi dispusa sa-si aleaga ORICE echipa (chiar cu Dvs. in ea) doar pentru a-si atinge telul. In al doilea rand, prin aceasta eventuala pozitionare, chiar ante discursul Dvs. va deveni o forma fara fond. Principiile trebuie sa ramana in picioare indiferent de contextul dat. In ceea ce va priveste, planeaza anumite suspiciuni „Margiene”. In acest moment, aveti posibilitatea de a demonstra tuturor ca au gresit atunci cand ati ajuns sa fiti portretizat in acest mod. Intrebarea este daca va pasa.
  Un student.

  PS: pentru comentatori. Aud deseori comentarii de genul „Pop este sprijinit politic, Ciumas nu”. Stimati comentatori: cei care nu au fost sprijiniti politic nu au intrat in turul II. Punct. Marga nu este om politic? Ciumas nu este candidata domnului Marga? Va rog…

 12. iulia
  2 martie 2012 la 3:25 pm

  17,9% sunt dornici de provocari si orientati spre excelenta…Aproximativ 75% sunt prudenti si poate mai refractari la schimbari. Mai bine continuati sa schimbati lucrurile in bine din pozitia pe care sunteti, prin metoda pasilor marunti. Mult succes in continuare, domnule profesor!

 13. Daniela
  2 martie 2012 la 4:35 pm

  Felicitari pentru programul dvs si pentru constiinciozitatea cu care v-ati luptat ca sa il sustineti!
  Legat de rezultat, vreau sa va zic un lucru pe care poate il stiti deja, dar cred ca trebuie sa vi-l spun. De cele mai multe ori, atunci cand au de ales intre mai multi candidati, oamenii nu aleg neaparat rational si obiectiv, pe baza performantelor candidatului sau a realizarilor profesionale, sau cum era in cazul dvs a programului propus sau toate la un loc. Oamenii aleg de multe ori „cu inima”, pe baza relatiei pe care o au cu persoana sau politic. Stiu ca este un adevar crunt si neplacut, dar sunt foarte putini cei care aleg obiectiv.
  Si mai vreau sa adaug inca un lucru. Din pacate, unii oameni vor mai degraba sa se balaceasca in mediocritate, decat sa trebuiasca sa se lupte in continuu pentru a atinge performanta…..Si atunci acestia nu s-au regasit in programul dvs foarte bun, care pentru ei ar fi insemnat o schimbare majora.
  De cele doua aspecte legate de alegerea intre mai multi candidati m-am lovit si eu, asa ca inteleg cum va simtiti acuma, doar ca la mine a fost chiar o infrangere lamentabila. Eu lucrez in invatamantul preuniversitar. Dupa ce am obtinut performante la concursuri nationale cu copiii, am fost data afara, ca sa vina in locul meu o persoana mai slaba decat mine, care m-a sunat de multe ori ca sa o invat ce si cum sa faca pentru ca nu se descurca. Deci toate realizarile si performantele mele nu au contat de loc pentru ca ii faceau pe altii sa se simta inferiori si atunci in loc sa aleaga sa se ridice si ei, au ales sa se scape de mine, ca sa vina altul mai slab, care practic nu ii face sa se simta inferiori si sa simta ca e nevoie sa se schimbe ei.
  Eu cred ca asa stau lucrurile si in cazul dvs, chiar daca la dvs e vorba de un alt nivel si alt mediu, cel universitar. Cei care nu v-au ales au preferat sa aleaga o alta persoana, cu un program care nu ii obliga la prea multe schimbari in spre performanta. Asa ca nu aveti de ce sa fiti suparat….Oricum sunteti in continuare un profesor foarte bun, nu ati pierdut nimic.
  Mult succes in continuare in tot ceea ce faceti!

 14. Ciprian PAUN
  2 martie 2012 la 6:09 pm

  Stimate domnule profesor,

  Va multumesc pentru oportunitatea pe care ne-ati oferit-o de a descoperi o noua viziune asupra universitatii- universitate de cercetare avansata. Consider ca prezenta dumneavoastra a fost de bun augur si sper ca indiferent de pozitia pe care o veti ocupa in cadrul UBB , de la dascal si pana la prorector veti contribui la prestigiul Universitatii noastre.

  Felicitari pentru prestatia pe care ati avut-o si succes in continuare!

 1. 3 martie 2012 la 1:01 am
 2. 3 martie 2012 la 1:31 am
 3. 3 martie 2012 la 8:29 am
 4. 3 martie 2012 la 11:29 am
 5. 4 martie 2012 la 2:57 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: