Prima pagină > Fără categorie > Cei 218! – Precizare privind poziţia mea faţă de turul doi al alegerii rectorului UBB

Cei 218! – Precizare privind poziţia mea faţă de turul doi al alegerii rectorului UBB

Imediat după rezultatele alegerilor pentru poziţia de rector al UBB (turul unu), am spus că voi avea o poziţie faţă de turul doi, după consultarea colegilor mei (vezi AICI).

Aşa cum am promis, m-am consultat cu colegii şi alegătorii mei. După cum bănuiam, ei s-au angajat în turul unu în susţinerea mea la poziţia de rector al UBB în numele unor valori şi pentru un program în care am crezut împreună, având în general un profil aparte, caracterizat de autonomie în decizie şi gândire critică. Practic aceste lucruri ne-au unit în cei 218! Odată epuizat scopul turului unu, s-a încheiat şi „frăţia” şi fiecare a pornit pe drumul său, chiar dacă amintirea frăţiei poate va dăinui şi ne va mai lega cândva din nou, în alte proiecte care contează. Oricum, cu siguranţă, spiritul acestei frăţii există şi este bine distribuit în UBB, – chiar dacă de acum trăieşte tacit şi în unele cazuri chiar anonim, – şi cred eu că el constituie unul din pilonii principali de sănătate şi performanţă academică din UBB; acest spirit poate fi trezit şi poate emerge explicit oricând, dacă se vor ivi „condiţii de nevoie”. Acum, unii dintre colegii de echipă şi dintre votanţi mi-au spus că în turul doi vor vota cu doamna Cristina Ciumaş, alţii cu domnul Ioan Aurel Pop, iar unii, nu puţini la număr, că nu se vor prezenta la vot. Este opţiunea lor şi trebuie să o respect!

După cum se vede, lumea trebuie să înţeleagă că nici eu, nici colegii mei şi, îndrăznesc să spun, nici marea masă a votanţilor mei, nu putem gândi în logica electorală obişnuită:

…David are 218 voturi, deci el poate face în turul doi diferenţa dintre Ciumaş şi Pop…Alţii formulează lucrurile chiar mai abrupt: „Candidatul în mâna căruia stă noua şefie a UBB…” (vezi AICI). Unii mai adaugă şi faptul că îmi voi negocia voturile pentru poziţia de prorector şi, ca totul să fie complet, negociez voturile cu ambele părţi (sic!).

Oricât de greu le-ar veni unoră să creadă, noi nu gândim astfel, ba chiar refuzăm acest stil de gândire!

Aşadar, după discuţiile cu colegii mei, spun cât pot de direct: în turul doi nu mă declar de partea niciunui candidat. Ei trebuie să convingă comunitatea UBB prin ceea ce sunt şi prin programul pe care îl au! Asta este foarte important. De aici sper să rezulte clar şi faptul că nu îmi negociez nicio poziţie în noua echipă, în baza unui potenţial sprijin anunţat în turul doi. Dacă câştigătorul din turul doi va dori să colaboreze cu mine pe probleme de cercetare, asta este o discuţie pe care o putem avea după turul doi; pentru mine acesta ar fi un semn că se doreşte colaborarea cu mine pentru expertiza mea şi poate pentru încrederea arătată de comunitate prin voturile celor 218, nu ca agent electoral în turul doi. Dacă nu se va dori această colaborare, este în regulă şi aşa, eu văzându-mi astfel doar de îndatoririle universitare asociate profesurii pe care o am, fără angajament în politicile academice ale UBB, cu respectul cuvenit arătat rectorului ales de comunitatea căreia îi aparţin.

ÎN COMPLETAREA POZIŢIEI MELE, REDAU MAI JOS ŞI RĂSPUNSURILE TRANSMISE LA ÎNTREBĂRILE/INVITAŢIA PRESEI (vezi pentru detalii şi AICI)

Daniel David: „Nu am promis funcţii nimănui şi, astfel, am pierdut unii vectori de vot din facultăţi.”

Candidatul care s-a clasat pe locul trei la alegerile din Universitatea Babeş-Bolyai, Daniel David, urmează să decidă dacă va sprijini vreunul dintre candidaţii din turul doi la funcţia de rector.

Având în vedere rezultatul alegerilor care au avut loc ieri, pe care dintre cei doi candidaţi l-aţi recomanda pentru a fi votat de alegătorii dumneavoastră?
Alegătorii mei au un alt profil. Ei nu votează la comandă, cu cel pe care îl indic eu. Acum mă consult cu ei, mai ales cu cei cu care am lucrat la program, pentru a vedea ce atitudine să am/să avem: neimplicare sau implicare în turul doi.

Aţi fost contactat de cei doi candidaţi care vor merge în cel de-al doilea tur de scrutin?
Da, dar fără discuţii detaliate; le-am spus că discutăm concret după ce mă consult cu colegii mei.

Vi s-a propus ocuparea unui post de prorector? Care au fost propunerile venite din partea candidaţilor?
Aşa cum am spus, astfel de discuţii poate vor avea loc după ce mă consult cu colegii mei. Duminică seara am să fac o declaraţie în legătură cu rezultatele acestor discuţii.

Cum comentaţi desfăşurarea alegerilor care au avut loc la UBB?
Sigur, mi-aş fi dorit să câştig eu, dar mă aşteptam să fie greu. Am făcut, împreună cu colegii mei, tot ceea ce se putea face, omeneşte posibil, în contextul dat, şi cu onoare. Atât s-a putut obţine acum. Nu am promis funcţii nimănui şi, astfel, am pierdut unii vectori de vot din facultăţi. Dar a fost o opţiune calculată şi asumată: nu am vrut să atrag voturi prin mijloace în care nu cred. Funcţiile urmau să fie ocupate după victorie de colegii care m-au susţinut şi/sau care ar fi dorit să se angajeze în schimbarea din UBB. Comunitatea mea a vrut altceva acum şi respect acest lucru.

Categorii:Fără categorie Etichete:
 1. 3 martie 2012 la 1:35 am

  dl. profesor,
  v-am urmarit cu admiratie (si cum pumnii stransi) candidatura de la ”departare” (dupa 5 ani ca student la ubb am decis sa urmez un masterat in marea britanie). am regasit in programul d-voastra o mare parte din ideile si aspectele pe care le admir si le gasesc extraordinare la universitatea in care studiez acum (daca nu ma insel, ati si precizat la un moment dat ca ‘modelul’ spre care tintiti este unul de inspiratie anglo-saxon). Mai mult, ati articulat si modul in care se poate ajunge la un astfel de model competitiv, prin masuri concrete. Dar, din pacate, s-a dovedit ca nu este de ajuns sa ai cel mai bun program (de departe) si reputatie de cercetator international pentru a ajunge in turul II. Ma intreb, ce a lipsit oare ca sa ajungeti acolo (unde, probabil, ati fi castigat)? Prin excludere, nu cred ca ati ajuns acolo ‘din cauza’ faptului ca nu faceti parte dintr-o tabara, dintr-o ‘gasca’, ca nu ati vrut sa va asociati cu personaje influente si cu ramificatii si interese politice, etc. Adica, in mod paradoxal, nu ati ajuns acolo tocmai pentru ca ati pastrat o consecventa in corectitudine, seriozitate si competenta. Asta este cel mai trist, cred. Cat despre pozitia de astazi, ati ales sa nu intrati in ‘politica’ si sa ramaneti un cercetator si universitar veritabil. Cu respect,

 2. 3 martie 2012 la 8:01 am

  O pozitie clara si demna.

 3. Adrienne
  3 martie 2012 la 12:07 pm

  Felicitari,Daniel.De fapt tu esti castigatorul,castigator al demnitatii,al ideilor progresiste,europene,un minunat exemplu pentru tineret!!!!!!Sa continui tot pe acest drum,avem nevoie de oameni ca tine!!!!!!!!

 4. Alternativ
  3 martie 2012 la 5:28 pm

  mi-ati confirmat, odata in plus, ca am avut dreptate sa va votez! avem nevoie de un om de stiinta la cercetare. sper sa fie ales! oricum, printr-un concurs de imprejurari, am avut ocazia sa vad ce ati facut la Fac. de Psihologie si va urmaresc si blog-ul. felicitari!

 5. lector dr. Dan Octavian Rusu
  3 martie 2012 la 9:18 pm

  Am încredere în tine şi in ceea ce ai construit până acum şi sper ca pe viitor dacă eşti la fel de ambiţios şi luptător să realizezi ceea ce ţi-ai propus.
  Pentru mine ca şi coleg este o mândrie că suntem aceeaşi generaţie şi te susţin ca om, coleg şi specialist.

 6. 3 martie 2012 la 9:23 pm

  Bravo Dane!

 7. prof. Marian Ivan - UniBuc
  4 martie 2012 la 4:07 pm

  Felicitari si regrete ca nu ati intrat (macar) in turul al doilea.
  Oricum, campania pe care ati dus-o ramane un model si o borna de referinta in viitor.

  • 4 martie 2012 la 5:52 pm

   Multumesc. Atat am putut obtine acum la UBB, facand tot ceea ce a depins de noi omeneste posibil, in limitele decentei si onorabilitatii.

 1. 4 martie 2012 la 11:00 am
 2. 9 martie 2012 la 6:35 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: