Prima pagină > Despre Psihologie, Educaţie şi Cercetare > O analiză REBT la Oxford Bibliographies

O analiză REBT la Oxford Bibliographies

Iată că, după peste zece ani (aproximativ 13), am reuşit să citesc toate, sau aproape toate (ca să nu fac overgeneralization sic!), publicaţiile (formale şi mai puţin formale) legate de Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)! Le-am inclus şi pe cele informale, deoarece, spre exemplu, am avut acces şi la o serie de lucrări/materiale nepublicate ale lui Albert Ellis (rămase în draft şi/sau prezentate doar la conferinţe), din biblioteca sa şi/sau a Institutului său. Şi sunt câteva mii de publicaţii, analizele şi cercetările în domeniu începând ca o „revoluţie cognitivă” în domeniu din 1956! Am făcut acest lucru atât din pasiune şi curiozitate cât şi din respect academic pentru poziţia de alumni (ex. supervizor), iar apoi director al programului de cercetare la Albert Ellis Institute din SUA „…a world-renowned psychotherapy training Institute established in 1959, committed to promoting emotional well-being through the research and application of effective, short-term therapy with long-term results…”. Institutul are peste 25 de centre/institute afiliate, din diverse ţări ale lumii.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu REBT, REBT este prima formă constitutivă de psihoterapie cognitiv-comportamentală (CBT), CBT fiind cea mai reprezentativă formă de psihoterapie astăzi, utilizată de sute de mii de profesionişti din lume, atât în optimizarea şi dezvoltarea personală cât şi în tratamentul problemelor psihologice şi/sau psihosomatice ale unor milioane de oameni. Fondatorul REBT, Dr. Albert Ellis, este unul dintre autorii principali ai „revoluţiei cognitive” în psihologie/psihoterapie, fiind considerat în unele analize de specialitate mai important ca Sigmund Freud (în 1982) şi cel mai important psihoterapeut în viaţă (în 2007).

În acest context al relevanţei REBT pentru domeniul psihologiei, luând probabil în calcul şi publicaţiile mele în domeniu, am fost invitat să scriu articolul legat de Rational Emotive Behavior Therapy de către Oxford Bibliographies (Oxford University Press). Oxford Bibliographies reprezintă o sursă academică de prestigiu pentru profesori, cercetători şi studenţi (vezi aici şi aici). REBT este prima formă specifică de psihoterapie inclusă în categoria Psychology in Oxford Bibliographies.

  • David, Daniel. “Rational Emotive Behavior Therapy.” In Oxford Bibliographies in Psychology. Ed. Dana S. Dunn. New York: Oxford University Press, forthcoming.

Am acceptat să investesc timp în acest proiect, deoarece, în calitate de director pentru cercetare la Albert Ellis Institute, am dorit să prezint REBT într-o manieră echilibrată, critic-popperiană, evitând cât este posibil atât distorsiunile pozitive (induse de „fanii” REBT) cât şi cele negative (induse de „detractorii” REBT). Am selectat pentru includerea în bibliografia REBT adnotată +100 din cele mai relevante publicaţii REBT de-a lungul timpului, arătând (1) ce ştim, (2) care sunt punctele tari, (3) care sunt punctele slabe şi (4) care ar trebui să fie direcţiile de viitor. Articolul va apărea la începutul anului 2014 (vezi aici).

Vă prezint aici, anticipat şi succint, concluziile analizei (vezi pentru alte surse enciclopedice recente privind statutul REBT şi aici):

(1)   Teoria REBT este una din cele mai bine investigate teorii din domeniul cognitiv-comportamental; ea trebuie promovată cu statutul de „evidence-based”, deşi studii noi trebuie să-i exploateze mai bine potenţialul euristic (REBT este încă un puternic „progressive research program”);

(2)   REBT are numeroase studii bazate pe „transdiagnostic” şi „effectiveness” (studii cu relevaţă ecologică crescută); acesta este un lucru foarte important, care trebuie diseminat, în condiţiile în care National Institute of Mental Health (SUA) a anunţat în acest an că va favoriza în anii viitori finanţarea unor astfel de studii;

(3)   Punctul mai slab al REBT este reprezentat de numărul mai mic de studii focalizate pe categorii nosologice în analizei de tip „efficacy” (cum funcţionează REBT în condiţii bine controlate de laborator); în ultimii ani au început să apară şi astfel de studii riguroase, dar efortul trebuie continuat pentru a testa noi proceduri clinice.

În urma acestei analize, am propus ca de acum încolo toate programele de formare în REBT, afiliate cu Albert Ellis Institute, să includă obligatoriu şi individualizat tema legată de „the evidence-based status of REBT” .

Pentru a afla mai multe informaţii despre REBT vezi aici.

  1. 17 octombrie 2013 la 10:44 pm

    Reblogged this on RSGC.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: