Prima pagină > Despre Psihologie, Despre Viaţă > Colindă Raţională

Colindă Raţională

Complexul Camelot/Avalon al Institutului Internaţional de Psihoterapie din UBB a primit joi seara colindători (studenţi masteranzi şi doctoranzi), în cadrul evenimentului legat de sărbătorile de iarnă! După o serie de colinde tradiţionale româneşti superbe, surpriza, evident plăcută, a apărut în încheiere sub forma unei „Colinde Raţionale” (sic! – vezi aici).

Mă bucură această iniţiativă a studenţilor noştri deoarece ea se înscrie în alte tradiţii internaţionale. Mari psihologi americani (ex. Albert Ellis) au pus în versuri şi/sau în cântece raţionale, cu tentă mai serioasă sau mai umoristică, acele cogniţii raţionale care ne protejează de iraţionalitate şi care susţin sănătatea noastră psihologică (vezi aici şi aici). Windy Dryden, profesor univ. dr. la London University, UK, a creat la rândul său o serie de cântece umoristice prin care promovează raţionalitatea (vezi aici). Ideea este să promovezi cogniţiile raţionale care susţin sănătatea psihologică şi/sau să ridiculizezi – prin umor, ironie, autoironie – cogniţiile iraţionale care susţin tulburările psihologice/emoţionale.

Sper să urmeze cât mai multe astfel de iniţiative – complementare demersurilor academice tradiţionale – prin care mesajul psihologic să ajungă cât mai uşor în spaţiul socio-cultural românesc, la generaţii cât mai diverse. Umorul cu bun simţ este unul din vehiculele puternice în comunicare, care trebuie utilizat în mod serios (sic!)!

Sărbători Fericite!

  1. cc
    26 decembrie 2013 la 4:16 pm

    Un articol foarte interesant. Va felicit pentru abordaraea din acest punct de vedere.
    Psihoterapeut Bacau

  1. 24 decembrie 2014 la 4:41 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: