Prima pagină > Fără categorie > Alte aspecte relevante asociate monografiei

Alte aspecte relevante asociate monografiei

Aici voi posta materialele legate indirect de monografia despre psihologia românilor.

 • Recent, profesorul Vintilă Mihăilescu a scris un articol (Narcis şi psihologia poporului) în Dilema veche (nr. 600, 13-19 august 2015), în care problematizează conceptul de „psihologia poporului”, argumentând, printre altele, că, pentru ieşi dintr-un narcisism etnocentric, este nevoie de analize comparative, într-o logică „populaţională”.
  • Am preluat provocarea colegului Vintilă Mihăilescu, deoarece cred că critica făcută de dânsul ar putea fi înţeleasă de unii nespecialişti prea general (David, D.: Despre Cerber, Narcis şi Psihologia poporului, Dilema Veche nr. 601, 19-25 august 2015).
   • Vezi AICI articolul din Dilema Veche (David, 2015), în text complet (cu titlul iniţial).
  • Profesorul V. Mihăilescu revine cu un punct de vedere în revista Dilema Veche, nr. 603, 3-9 septembrie (Despre cerberi). I-am răspuns într-un cadru mai general, incluzând răspunsuri şi la alte comentarii, în revista La Punkt (Să nu ne temen de cuvinte. Invocându-l pe Wittgenstein în „psihologia poporului/naţiunii„).
  • Într-o lucrare despre excepționalism, pe care o editează în 2017 la Polirom, V. Mihăilescu include, printr-o notă de subsol, și demersul monografic legat de psihologia românilor în categoria excepționalismului, menționând din nou despre erorile metodologice ale monografiei (mă rog, așa cum le înțelege dânsul). Această recidivă apare în ciuda efortului meu de a explica lucrurile și pe înțelesul nepsihologilor. Cu toată politețea, renunț să-i mai răspund. Evident, nefiind specialist în psihologie, face confuzie între psihologia interculturală și excepționalism și nu înțelege metodologia psihologiei comparate (ex. aceeași metodologie utilizată în monografie o voi utiliza într-o lucrare la Oxford University Press, planificată pentru 2018, pentru a înțelege psihologia europenilor).
 • Profesorul Andrei Pleșu face (august 2015) – într-un articol de pe blogul personal: „Cum stăm cu inteligența” – o analiză critică filosofică succintă a conceptului psihologic de „inteligență națională” promovat de profesorul britanic Richard Lynn (de la Universitatea din Ulster).
  • Ţinând cont de faptul că am analizat la rândul meu acest concept în monografia despre psihologia românilor, am făcut câteva precizări de specialitate în legătură cu textul profesorului Pleşu, tot pe blogul personal, sub titlul „Inteligenţa între ştiinţă şi pseudoştiinţă”, pentru o mai bună circumscriere a analizei critice.
 • O scurtă prezentare a monografiei, în contextul mai larg al cercetărilor/activităţilor academice proprii, a apărut în Adevărul de Weekend, ediţia din 28 august 2015 (vezi AICI).
 • Mai multe texte din seria „Sapere Aude – Să ne cunoaştem contextual psihocultural” -, reliefând mai ales implicaţiile practice ale monografiei, vor apărea în revista de cultură La Punkt
 • Un text reliefând dezvoltările teoretico-culturale derivate din monografie a apărut în revista LaPunk.
 • Am utilizat paradigma folosită în monografia despre psihologia românilor pentru a înţelege noul val de imigranţi din Europa şi politicile pe care ar trebui să le aibă Uniunea Europeană, într-un articol din România Curată.
 • Am explorat impactul concluziilor monografiei în înţelegerea eşecului reformelor de modernizare a României (De ce eşuează reformele de modernizare a României. Cazul educaţiei), într-un articol din România Curată.
 • Am utilizat cadrul conceptual al monografie pentru un articol despre plictiseală, în revista Dilema Veche: David, D: Despre plictiseală – o analiză psihologică, în Dilema Veche, nr. 605, 17-23 septembrie 2015
 • Agerpres mi-a solicitat o analiză psihoculturală legată de manifestaţiile din noiembrie 2015 (vezi AICI).
 • Adevărul mi-a solicitat o analiză psihoculturală legată de manifestaţiile din noiembrie 2015 (vezi AICI şi AICI şi AICI).
 • O analiză psihoculturală despre manifestaţiile de stradă, preluată de Hotnews şi LaPunkt (vezi AICI).
 • Cultură şi Identitate Naţională în Dilema Veche (David, 2017).
Categorii:Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: