Prima pagină > Despre Psihologie, Educaţie şi Cercetare > Cercetările noastre de robot-based therapy comentate în Psychology Today (online/blog)

Cercetările noastre de robot-based therapy comentate în Psychology Today (online/blog)

Când am pomenit în 2007 în ţară despre utilizarea roboţilor în psihoterapie a fost o rezistenţă uriaşă (şi un val de critici pe care a trebui să-l confrunt). Aşa ceva era considerat imposibil şi chiar neserios! Asta deşi în literatura de specialitate internaţională deja apăruse astfel de demersuri. Este drept însă că aceste demersuri (mai ales cele focalizate pe tulburări de spectru autist) nu erau foarte bine ancorate în literatura şi practica clinică, venind mai ales dinspre inginerie şi/sau cu metodologii exploratorii, aşa că nu erau receptate uşor în domeniul psihologiei în general, iar în ţară, unde mediul academic psihologic este încă în formare, erau aproape de neînţeles şi de neacceptat. Totuşi, în loc să fim curioşi faţă de un nou demers, chiar dacă avem reţineri iniţiale, – aşa cum se întâmpla în psihologia internaţională -, în ţară, respingem adesea prea repede ceea ce nu înţelegem, confirmând astfel poate prea des sintagma „Puţine cunoştinţe, multe convingeri!”. Trebuie să ne amintim că, după Thomas Kuhn, adesea, schimbările paradigmatice importante în ştiinţă se întâmplă prin revoluţii ştiinţifice, în care, ceea ce pare imposibil acum, poate deveni paradigmă clasică în viitor!

În ciuda scepticismului din ţară, am început în 2007 un program progresiv de cercetare (progressive research program) în domeniu, care, în 6 ani, ne-a dus la a deveni unul din principalele grupuri de referinţă la nivel international, cu publicaţii paradigmatice şi granturi internationale, într-un domeniu care, între timp, a devenit la rândul său de referinţă în psihologie. Într-adevăr, meta-analiza şi articolul programatic, alături de multe cercetări empirice (vezi Web of Science), au contribuit la obţinerea grantului DREAM, unul din granturile majore ale Comisiei Europene în acest domeniu de frontieră (2014-2018), de la care se aşteaptă o nouă generaţie de roboţi (psiho)terapeutici.

Am făcut această introducere pentru a explica bucuria pe care o am când văd că realizările grupului nostru în robot-based therapy sunt comentate la nivel international, nu doar în reviste academice (ex. prin citări), ci şi în reviste serioase de popularizare a ştiinţei pentru publicul internaţional larg. Asta arată un potenţial impact social pe scară largă. Aşa este comentariul expertului Psychology Today (vezi AICI). Deşi acesta a apărut spre sfârşitul anului 2014, am aflat despre comentariu doar în această săptămână, în momentul când grantul DREAM era evaluat la Comisia Europeană pentru primul an de funcţionare (de aceea îl prezint abia acum). Apărând în SUA – unde sunt unele din principalele grupuri aflate în competiţie academică cu noi -, este cu atât mai bine!

 

 

 

 1. 6 septembrie 2015 la 9:48 am

  Felicitari, este un rezultat deosebit, potentialul pentru psihologie si medicina in general al utilizarii robotilor este nelimitat…este cu adevarat un domeniu de varf.

 2. Lucreția Zlăvog
  6 septembrie 2015 la 11:58 am

  Criticile apar fregvent atunci când cineva aduce ceva nou într-un domeniu. Cred că tocmai datorită acestor critici evaluează știința, pentru că fără contradicții nu apar îmbunătățiri. Și aici îmi amintesc de cartea dvs. în care vorbiți despre paradigme.
  Dar și pe plan personal, inițial apare conștientizarea, pe urmă contradicțiile sau lupta cu noi înșine, și abea ulterior apare schimbarea.
  Felicitări pentru rezultate! Și mult succes întregii echipe!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: