Prima pagină > Educaţie şi Cercetare, Social şi Politic > De ce eşuează reformele de modernizare a României. Cazul educaţiei – Un articol din România Curată

De ce eşuează reformele de modernizare a României. Cazul educaţiei – Un articol din România Curată

Am scris acest text din România Curată cu gândul de a servi proiectelor de modernizare a României.

Cred că înţelegerea contextului psihocultural al ţării – aşa cum l-am analizat în monografia dedicată psihologiei românilor – este o variabilă fundamentală, care completează (moderează) mai vechea analiză în termenii „formei” vs. „fondului”. În consecinţă, cred că eşecul sau succesul modernizării României depinde în mod major de înţelegerea acestui context psihocultural.

 1. 3 noiembrie 2015 la 9:18 pm

  Felicitari domnule profesor David pentru analiza dumneavoastra competenta.
  Abordarea cauzelor esecurilor reformelor in Romania din perspectiva psihologica mi se pare fascinanta si inovatoare. Totusi o abordare interdisciplinara ar putea aduce o clarificare a cauzelor. Iata un exemplu, cartea domnului profesor Murgescu „Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)” si unele comentarii:
  Mihaela GRANCEA si Alexandru NICOLAESCU, 6 decembrie 2011, in Cultura
  Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) –, un studiu original, prin simetria constructiei narative si prin demitizarea unor teme ale istoriografiei si autoperceptiei romanesti, prin explicatiile si interpretarile aparent simple la intrebarile cu referire la cauzele perpetuarii subdezvoltarii in ultimii 500 de ani de istorie europeana si romaneasca.
  Daca specialistii in istorie economica, de regula economisti convertiti, ignora abordarile interdisciplinare si metodologiile sociologiei economice, Bogdan Murgescu fructifica experientele teoreticienilor consacrati in studierea macrosistemelor economice, reusind astfel sa distinga elementele care influenteaza natura si evolutiile economiilor analizate comparativ: institutiile, coeziunea sociala, investitiile, capitalul uman, productivitatea economica. Manifestarea acestor elemente ca sistem dinamic si relativ stabil determina economiile, ele insele fiind sisteme sensibile, fragile, in permanenta schimbare. Frecvent, Bogdan Murgescu scrie despre caracterul schimbator al cauzalitatii care provoaca mutatiile socio-economice, afirmind ca in fiecare epoca, in spatiile studiate, au existat fenomene specifice de interdependenta, fenomene cu efecte economice majore.
  In fine, acest demers de istorie economica comparata, totodata spatiu narativ agreabil, propune raspunsuri la interogatiile provocate de dificultatile istoriei recente, de cauzalitatea mostenirii decalajului. Dar, in primul rind, prin discursul stiintific, Bogdan Murgescu are meritul de a fi depasit stereotipurile explicatiei culturale romanesti cu referire la cauzele „istorice” ale mostenirii inapoierii economice, la incercarea sisifica de a construi/reedita modernitatea romanilor.
  Cred ca acest subiect merita creearea, intr-un cadru universitar, a unui grup interdisciplinar, eventual cu asistenta si finantare internationala, pentru a incerca sa fundamenteze stiintific o eventuala „strapungere” in dezvoltarea Romaniei

  • 3 noiembrie 2015 la 10:16 pm

   Sunt absolut de accord ca daca punem impreuna mai multe discipline, abordarile inderdisciplinare sunt mai comprehensive. Asa cum bine ati ilustrat cu lucrarea profesorului Murgescu.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: