Prima pagină > Educaţie şi Cercetare > Premiul pentru inovaţie în „Gala Lumino” şi monografia dedicată psihologiei românilor

Premiul pentru inovaţie în „Gala Lumino” şi monografia dedicată psihologiei românilor

În cadrul „Galei Lumino”, organizată de EBS (decembrie 2015, Cluj-Napoca), am primit premiul („lumină a comunităţii”) pentru inovaţie, cu accent pe monografia dedicată psihologiei românilor şi pe activităţile de cercetare de la Institutul Internaţional de Psihoterapie. Mă bucură mult când activităţile de cercetare au un impact recunoscut în comunitatea mai generală, dincolo de comunitatea ştiinţifică (unde activităţile de cercetare menţionate în cadrul „Galei Lumino” au primit deja recunoaşterea comunităţii psihologice ştiinţifice), deoarece eu cred că relaţia dintre ştiinţă şi comunitatea generală trebuie să fie mult mai puternică decât este acum.

În acest context al premierii activităţilor de cercetare asociate monografiei românilor vreau să spun că o recenzie interesantă a monografiei despre psihologia românilor a fost făcută recent de profesorul Ion Mânzat (vezi AICI – ultima în ordinea apariţiei). Spun interesantă deoarece profesorul Mânzat a reliefat aspecte (ex. de psihologie sinergetică) la care nu m-am gândit în timpul elaborării monografiei, dar care pot face sens pe linia argumentării dânsului. Profesorul Ion Mânzat a fost unul din vârfurile psihologiei româneşti înainte de desfiinţarea acesteia de regimul comunist (ex. bursier Fullbright la Berkeley University şi la Stanford University, SUA, cercetător la Institutul de Psihologie al Academiei Române) şi unul dintre cei care au suferit major repercursiunile regimului comunist asupra psihologiei (vezi AICI şi AICI).

Trebuie să recunosc că nu ştiam că în 1992 (eu eram încă student în anul 1 de facultate) profesorul Ion Mânzat (de la Institutul de Psihologie al Academiei Române) împreună cu regretatul profesor Paul Popescu-Neveanu (de la Universitatea din Bucureşti) au gândit un proiect de cercetare etnopsihologică de anvergură, numit „Harta Psihologică a Poporului Român”, proiect care însă, din păcate, nu s-a implementat şi deci nici finalizat, din cauza morţii profesorului Popescu-Neveanu în 1995. Mă bucur că în această recenzie profesorul Ion Mânzat a reamintit acest proiect/această încercare, pe care cu siguranţă o voi menţiona şi eu în ediţiile viitoare ale monografiei dedicată psihologiei românilor.

 

Reclame
Categorii:Educaţie şi Cercetare Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: