Prima pagină > Despre Psihologie, Educaţie şi Cercetare > Despre controlul manipulării şi contaminării psihologice (Fake News)

Despre controlul manipulării şi contaminării psihologice (Fake News)

Am fost invitat recent să scriu un articol despre controlul manipulării psihologice şi impactului informaţiilor false asupra minţii şi comportamentului uman, în revista de cultură şi gândire strategică Sinteza.

Articolul din revista Sinteza este intitulat Contaminarea psihologică: manipulare şi contaminare mentală (poate fi găsit în format mai accesibil şi la: David – Sinteza 2017).

Sper să-l găsiţi interesant într-o lume postmodernă care a relativizat adevărul până la absurd, o lume în care suntem adesea vizaţi de manipulare şi bombardaţi cu informaţii false. În acest context al manipulării, trebuie să remarc că există în lume mai multă prostie decât escrocherie, astfel încât ultimii înfloresc socio-economic pe seama primilor; vedeţi în acest sens succesul social-economic, într-o lume modernă, nu medievală, al unor vindecători şi prezicători care capitalizează prostia umană. Dacă la asta adăugăm şi disperarea umană (vulnerabilă la escrocherie) şi manipularea/contaminarea programatică instituţională, fenomenul devine epidemic.

În acest context, sper, dragi cititori, să găsiţi acest articol util ca antidot la manipulare şi contaminare psihologică!

 

 1. Catalin Gogioiu
  1 mai 2017 la 7:50 pm

  De acord cu dvs., dle prof., desi remarca mea este ca articolul ajungea mai usor la oameni, adica era mai usor de inteles daca era scris mai putin tehnic, adica mai putin in stilul CBT.
  Cu respect!

  • 1 mai 2017 la 8:40 pm

   Recomandarile sunt in limbaj de interfata, accesibile pentru toata lumea.

 2. 11 mai 2017 la 12:36 am

  A republicat asta pe BookStore.2TLG.

 3. Victoria
  1 iunie 2017 la 3:02 pm

  Ciuma ezoterismului si misticismului din Romania a atins apogeul ”epocii de aur” acum zece ani, si treptat scade din intensitate. Ce parere aveti despre noul trend de astazi despre antreprenori si antreprenoriat in randul tinerilor care a luat un avant fantastic. Daca in urma cu 10 ani nu-ti faceai meditatia, insemna ca nu esti ”evoluat spiritual”, astazi daca nu ai blog/website promovandu-te pe tine, sau daca ai ceva ce vinde, inseamna ca nu mai esti original, pasionat de ceva, viu chiar!
  Desi pare destul de plauzibil, economia tarii creste cu antreprenori, sa zicem, iar viitorul generatiei tinere va fi oricum internetul, virtual reality, AI, roboti etc.

  Credeti ca este acelasi gen de manipulare, insa sub o alta masca?

  • 1 noiembrie 2017 la 8:12 pm

   Este un punct de vedere corect si acesta. Undeva trebuie sa existe echilibru. Dar…suntem o ~tanara democratie~…

 1. 20 mai 2018 la 8:31 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: