Prima pagină > Educaţie şi Cercetare > Despre noua poziție în Consiliul Național al Rectorilor

Despre noua poziție în Consiliul Național al Rectorilor

Astăzi am preluat pentru următoarele șase (6) luni președinția Consiliului Național al Rectorilor (CNR). În condițiile în care președintele actual, profesorul Sorin Cîmpeanu, a devenit ministru, a trebuit să se suspende din poziția de președinte CNR. După discuții interne în Biroul CNR, s-a ajuns la concluzia că ar trebui să avem o președinție rotativă, la fiecare șase luni, iar la propunerea președintelui actual și cu votul majoritar al Biroului CNR, am fost desemnat să încep eu.

Sincer și direct spus, în ciuda faptului că nu am avut un interes major pentru a ocupa poziții de conducere în CNR (abia am preluat conducerea celei mai mari universități a țării, și asta în condiții de pandemie), am acceptat acum acest demers din următoarele două motive:

(1) Sunt încă mâhnit de lipsa de viziune politică în separarea recentă a învățământului superior de activitatea de cercetare științifică (cercetare-dezvoltare-inovare/CDI), în două ministere distincte (Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării). Asta ne poate costa mult ca țară, foarte mult! Nu mai reiau argumentele, cei interesați le pot găsi în multele interviuri recente pe care le-am dat pe această temă. Din această poziție, împreună cu colegii din CNR, voi încerca să încurajez public acele politici care duc măcar la o coordonare adecvată a celor două activități, din cele două ministere diferite.

(2) În legătură cu educația (mai ales învățământul superior) și cercetarea (CDI), cunosc bine atât angajamentele din programul de guverare, cât și cum trebuie acestea puse în practică (din experiența ca student/profesor în sistemele academice vestice). Multe angajamente sunt excelente pentru învățământul superior și pentru CDI, fiind practic derivate din programele anunțate în campania electorală de către PNL/USR-PLUS/UDMR. Spre exemplu, pentru CDI (dar și învățământul superior), Pactul Ad Astra, în care am fost și eu implicat, este asumat de toți partenerii de guvernare; să-l vedem acum și implementat! Atenție însă, schimbările majore nu trebuie percepute ca fiind împotriva oamenilor (cu atât mai mult să fie împotriva lor!), ci oamenii, inclusiv sindicatele, trebuie să fie parte a soluțiilor; altfel orice modificare este temporară sau iluzorie. Împreună cu colegii din CNR voi fi o voce publică care monitorizează sistematic și critic-constructiv implementarea angajamentelor din programul de guvernare în învățământul superior și în activitatea de CDI. Înțeleg prin asta (a) să încurajăm și să susținem demersurile bune din programul de guvernare, (b) să facem sugestii după bune practici europene, acolo unde lucrurile sunt ambigue sau pot căpăta traiectorii diferite în același angajament și (c) să criticăm nerealizarea angajamentelor și/sau unele angajamente mai puțin fericite (dar aici revenind cu propunerea de variante cât mai constructive). Iar asta trebuie făcut din ianuarie, când se stabilesc multe lucruri, strategii, inclusiv bugetul!

Le mulțumesc tuturor pentru încredere și la mulți ani!

 

 1. ciprianteleman983331952
  31 decembrie 2020 la 3:15 am

  Decuplarea (temporară) a cercetării de mediul universitar era necesară. Argumentul principal este nivelul insuficient de competitivitate al celor două luate împreună și sinergia anemică dintre ele. Cele două “picioare” ale inteligenței trebuie revigorate/restaurate separat pentru a putea funcționa împreună. Sunt încrezător în reușită.

  • 3 ianuarie 2021 la 10:25 am

   Va urez succes! Eu cred insa ca o reforam care sa le gandeasca simultan era calea mai buna. Asa cum spuneam mai sus, cred ca pastrand distinctia actuala perpetuam reforma comunista din 1948 in invatamantul superior/cercetare.

 2. Monica Păcurar
  31 decembrie 2020 la 10:12 am

  Felicitări pentru noua funcție și pentru parcursul profesional și academic de excepție! Sunt convinsă că veți reuși să faceți lucruri bune pentru învățământul românesc. Vă transmit de asemenea gânduri bune de pe meleaguri sătmărene privind cu nostalgie spre anii liceului când am reprezentat cu succes județul la Olimpiada de biologie, lucru pe care am văzut că îl amintiți și dumneavoastră cu drag în mai multe interviuri.
  La mulți ani! Sănătate multă și succese!

 3. Andrei Ceclan
  31 decembrie 2020 la 5:35 pm

  Domnule Rector,

  Merita transmisa o Adresa oficiala din partea Consiliului Rectorilor pentru a include si universitatile ca eligibile, printr-o erata la Ordinul Ministrului la Ghidul AFM de finantare pentru renovarea aprofundata a cladirilor educationale.

  Din pacate, universitatile sunt excluse din multe finantari pentru infrastructura, eficienta energetica si reducere emisii de gaze cu efect de sera, iar acest apel poate fi o oportunitate buna si pentru Universitati.

  O pozitie comuna a Rectorilor, poate schimba aceasta situatie.

  Universitatile sunt si mari proprietare de fonduri de cladiri, caz valabil si pentru UBB in Cluj.

  https://afm.ro/eficienta_energetica_scoli_ghid_finantare.php

  Multumim.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: