Prima pagină > Fără categorie > Decalogul Raţionalităţii

Decalogul Raţionalităţii

DECALOGUL RAŢIONALITĂŢII

  • Elaborat de psihologul Daniel David în 2012, în baza dezvoltărilor mai recente din terapia raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală; versiuni anterioare ale Decalogului Raţionalităţii au fost publicate de acelaşi autor, începând din anul 2000 (vezi şi aici).

Pentru a viaţă raţională şi fericită a se citi zilnic, dimineaţa sau seara înainte de culcare, timp de o lună, iar apoi, cu rol preventiv, o dată pe lună:

1. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde omeneşte de tine în acest sens, DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, nu înseamnă că eşti fără valoare ca om, ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant, care probabil poate fi îmbunătăţit în viitor. Ca om eşti valoros prin simplul fapt că exişti. Aşadar, este bine să te accepţi necondiţionat, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ţi accepţi imediat şi necondiţionat şi eşecurile, fără să încerci măcar să le corectezi, atât cât este omeneşte posibil.

2. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde omeneşte de tine în acest sens, DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla) şi că poţi găsi mulţumire în alte activităţi, chiar dacă este mai greu la început. Indiferent cât de rău este răul care ţi s-a întâmplat, nu este cel mai mare rău care ţi se poate întâmpla!

3. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde omeneşte de tine în acest sens, DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi poţi merge mai departe, găsind bucurie în alte activităţi, chiar dacă este mai greu la început.

4. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos cu tine, DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, nu înseamnă că tu sau ei sunteţi fără valoare ca oameni, ci doar că au avut un comportament inadecvat care, în principiu, poate fi schimbat în viitor. Ceilalţi sunt valoroşi ca oameni prin simplul fapt că există. Aşadar, este bine să-i accepţi necondiţionat ca oameni, dar asta nu înseamnă că trebuie să le accepţi imediat şi necondiţionat şi comportamentele inadecvate, fără să încerci, atât cât este omeneşte posibil, să-i faci să şi le corecteze

5. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos cu tine, DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla) şi că poţi găsi mulţumire în alte activităţi, chiar dacă este mai greu la început.

6. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos cu tine, DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi poţi merge mai departe, găsind bucurie în alte activităţi, chiar dacă este mai greu la început.

7. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie în general corectă (cu tine şi/sau ceilalţi) şi plăcută/uşoară, DAR DACĂ NU ESTE, nu înseamnă că viaţa este nedreaptă şi/sau că tu eşti fără valoare ca om. Viaţa este un amestec de bun şi rău, iar noi ar trebui să maximizăm (dacă se poate) şi/sau să vedem binele, reducând (dacă se poate) şi/sau învăţând din rău.

8. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie în general corectă (cu tine şi/sau ceilalţi) şi plăcută/uşoară, DAR DACĂ NU ESTE, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla) şi că poţi găsi mulţumire în activităţi specifice, chiar dacă este mai greu la început.

9. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie în general corectă (cu tine şi/sau ceilalţi) şi plăcută/uşoară, DAR DACĂ NU ESTE, poţi tolera/suporta acest lucru şi poţi merge mai departe, găsind bucurie în activităţi specifice, chiar dacă este mai greu la început

10. SINGURUL LUCRU CARE TREBUIE – deşi şi acesta este condiţional, non-absolutist: doar dacă doreşti să fii sănătos şi fericit – ESTE CĂ NIMIC NU TREBUIE CU NECESITATE. Faptul că îţi doreşti un lucru foarte mult şi faci tot ceea ce este omeneşte posibil să-l obţii, nu înseamnă că acest lucru trebuie să se întâmple cu necesitate. Altfel spus, este bine să înţelegem şi să acceptăm faptul că nu scrie nicăieri că dorinţa noastră, fie ea intensă şi justificată prin efortul angajat în atingerea ei, trebuie să devină realitate doar pentru că noi dorim şi luptăm pentru asta. Numai cerinţele/dorinţele lui Dumnezeu pot dobândi obligatoriu realitate ontologică (devin realitate); dorinţele noastre devin uneori realitate, iar alteori, chiar justificate fiind, rămân simple dorinţe deoarece viaţa şi/sau ceilalţi ni le blochează (sau chiar nu dau doi bani pe ele). Aşadar, este bine să ne dorim lucruri, să luptăm pentru ele, dar, în acelaşi timp, să fim gata să acceptăm faptul că, în ciuda efortului nostru, s-ar putea să nu se întâmple ceea ce ne dorim. Ar fi bine să înţelegem şi să acceptăm acest lucru!

Categorii:Fără categorie
  1. Diana Draghici
    22 august 2012 la 7:59 pm

    Foarte frumos gandit.

  2. Laura
    4 septembrie 2012 la 8:50 pm

    Azi dimineata am simtit nevoia sa recitesc materialul, inainte de a merge la servici. Ultimul punct (10) l-am citit de mai multe ori. A avut efect, am reusit azi sa-mi inseninez viata si sa imi „controlez” reactiile.Le-am transformat din re-actii” in „actii”. Va multumesc.

  3. adriana simisnean
    9 aprilie 2013 la 11:44 am

    foarte bine spus.aceste lucruri ne uimesc.atat de simplu este?…seamana foarte mult cu ce am invatat la cursurile de programare neurolingvistica.ar trebui ca toata lumea sa stie cat de simplu este…multumesc mult

    • 9 aprilie 2013 la 12:12 pm

      Ei bine, teoriile invatatii (cognitive si comportamentale) au inspirat multe orientari si dezvoltari; pacat insa ca nu toate au pastrat substratul experimental si gandirea critica a abordarilor cognitiv-comportamentale pentru a se dezvolta dincolo de prima lor formulare!

  4. mihaela
    29 mai 2013 la 4:23 pm

    da numai ca e greu de acceptat!din pacate:((

  5. Alex
    4 iunie 2013 la 5:33 pm

    Daca stiam astea exact asa din clasa a 3-a si tot nu i-am dat de capat primesc puncte in plus? Oricat de perfect mi-am programat mintea si comportamentul e tot catastrofal cand nu ai succes din cauza celor care gandesc exclusiv in termeni de catastrofa/sublim. Pentru a bate dragonul simplitatii e nevoie a introduce in programarile neuro comportamentale o cantitate de mica dinamita de gandire in termeni catastrofa/sublim.

  6. Alex
    4 iunie 2013 la 5:43 pm

    Orice succes real implica o elevare catre divin iar aceasta nu poate fi atinsa prin recalibrarea constanta a vectorilor de actiune in jurul luptei catastrofa-sublim. Oricat de elevat ar fi omul isi computeaza succesele in limbaj neurologic absolutist sublim vulgar, iar drumul catre un succes alb, veridic, gratios, elevat nu poate fi strabatut facand ocolisuri pana cand perspectiva personala de sublim a drumului catre succes castiga. E nevoie de filosofie in psihologie pentru a bate diferentele de sublim vulgar absolutist dintre indivizi. E nevoie de o intelegere si o programare un ordin de magnitudine mai profunda. Iar pentru ca oamenii isi implementeaza pe furis propria perspectiva e vorba de razboi. Trebuie o atitudine programatoriala extrem de incisiva si aceasta trebuie proliferata in societate prin intermediul educatiei scolare, academice si culturale populare.

  7. 8 ianuarie 2014 la 11:05 am

    Referitor la punctul 1. Intreb: „ce e reusita” uneori nu e mai mult decat o perceptie ca daca am ajuns intr-un anumit punct am reusit dar uneori ne e cu mult mai avantajos si sanatos sa nu ajungem in acel punct pentru ca sunt altele mult mai valoroase. Altii isi masoara reusita in numarul de oameni care o recunosc. Daca nu o recunoaste nimeni si nu a auzit nimeni de tine, de munca ta, de performantele tale inseamna oare ca nu ai reusit? … o filozofie a perceptiei care e relativa 🙂

  8. Mircea Razvan
    14 mai 2015 la 5:23 pm

    Am gandit ca nu mai am energie sa citesc si articolul asta, dar apoi am realizat ca dvs ati avut energie sa-l scrieti, asa ca m-am ales instantaneu cu chef si asa am ajuns la capat 🙂

  9. Corina Burlan
    8 martie 2016 la 10:13 pm

    V am urmarit la emisiunea ARTA FERICIRII pe TVR 2 vorbind despre cartea RETMAN si am ramas profund impresionata.
    Am cautat cartea in librarii, dar se pare ca s a epuizat.
    Blogul dvs e deosebit. Mi a placut Decalogul rationalitatii si lista lecturilor personale.
    Va doresc putere de munca si succes in activitate!

  10. Tanase Cristian
    21 noiembrie 2016 la 8:38 pm

    Pentru a avea un efect pozitiv sugerez sa fie citit fie inainte,fie combinat(una de colo,alta de aici)cu Decalogul Chomsky;Veti descoperi ca treptat,tot ceea ce s-a urmarit in tehnica „Indobitocirii populatiei” – expusa in Chomsky,va dispare atat din subconstientul nostru cat si din comportament;Incercati!!!Nimic nu strica;nici macar o idee despre…

  11. 16 septembrie 2017 la 12:57 am

    as dori sa stiu daca as putea face psihoterapie cu dumneavoastra

    • 16 septembrie 2017 la 10:39 am

      In principiu da, daca am pozitii libere la Clinica. In urmatoarele trei luni nu am. Dar va recomand cu incredere orice coleg/colega de la Clinica caruia/careia i se elibereaza pozitii. Multumesc pentru intelegere.

  12. Bogdan
    10 noiembrie 2017 la 3:02 am

    In general, e un decalog bun, doar ca si dorintele, ca sa se implineasca, trebuie sa punem si noi umarul. Era un banc, il spun pe scurt:
    Un evreu se raugase toata viata lui Dumnezeu sa castige la LOTO, iar pe patul de moarte inca ii cerea asta lui Dumnezeu. La un moment dat, i se arata Dumnezeu si ii spune: „Da-mi si mie o sansa, cumpara-ti un bilet.”
    Ce vreau sa spun e ca, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traisata.
    Cere ce ai nevoie, dar mai da-ti si tu interesul, asa sansele de a obtine ce-ti doresti sunt mai mari.

  13. 20 aprilie 2019 la 12:37 pm

    💛

  14. Rosu Niculina
    16 martie 2020 la 12:18 pm

    Foarte frumos! Ce bine ar fi daca am fi atat de rationali! Din pacate reusim sa punem in practica foarte putin din acest decalog!

  15. Antonio
    29 septembrie 2022 la 10:47 am

    Dar de ce functioneaza aceste pastile psihologice?Ma refer,cum de,repetandu-ne,ajungem sa le si credem? Din cauza faptului ca mintea functioneaza dupa modelul lui Spinoza cum ati mai spus in alte articole?

  16. Olariu
    7 aprilie 2023 la 2:24 pm

    Da, așa este!
    Acceptare a ceea ce nu îți este dat/ rânduit,de undeva.
    Fă ce este omenește posibil, dar nu te mânia dacă nu iese cum vrei, este altceva rânduit pentru tine.
    Vă mulțumesc.

  17. Pop Mariana
    22 aprilie 2023 la 5:29 pm

    Multumesc frumos!

  1. 14 mai 2013 la 2:00 pm
  2. 30 septembrie 2013 la 7:34 pm
  3. 13 ianuarie 2020 la 5:51 pm
  4. 12 iunie 2020 la 1:37 pm
  5. 9 noiembrie 2021 la 12:45 am

Lasă un comentariu