Prima pagină > Despre Psihologie, Despre Viaţă, Educaţie şi Cercetare > ReStart – Despre pandemie, autorități și oameni

ReStart – Despre pandemie, autorități și oameni

Am tot evitat provocările mass-mediei în legătură cu analiza pandemiei/vaccinării – cu mici excepții, pe bază de comentarii punctuale, de nerefuzat în discuția adesea neanticipată –, pentru că nu am vrut să mai complic și eu lucrurile. Pe parcursul anului 2021 intențiile bune ale autorităților s-au ciocnit adesea de propria neputință și obtuzitate la specialiști/știință, așa că există deja destulă tensiune.

Am urmărit însă cu atenție manifestațiile din 2 octombrie 2021 și am văzut acolo și mulți oameni de bun simț, aduși nu de ignoranța lor, ci de aroganța, confuziile și nepăsarea autorităților. Când cei puși să te apere și să te sfătuiască fac prostii, evident că te uiți altundeva, de unde poți dobândi simplu sensuri/semnificații de care ai nevoie în perioade complicate ca aceasta, chiar dacă acestea pot fi conspiraționiste. Iar asta m-a întristat teribil și m-a determinat să punctez câteva lucruri care poate ajută și dau de gândit măcar unora dintre decidenți.

La începutul anului 2021, sondajele arătau, în general, că românii erau distribuiți relativ egal în cele trei categorii: (1) provaccinare; (2) nehotărâți; (3) antivaccinare. Era, totuși, un start destul de bun, cu expertiză adecvată, putând ajunge spre 70% vaccinați în toamna anului 2021. Dar apoi cursa a fost catastrofală:

1.     Nu a existat un pact politic pentru a lupta cu pandemia. Fiecare dorea ca el să câștige, iar ceilalți să piardă, asta pe morții din România. De aceea nici reglementările naționale privind măsurile nu au putut să fie cele mai riguroase (legi), ci am riscat totul pe hotărâri de guvern, atacabile. Situația este agravată nu doar de faptul că nu am putut uni puterea și opoziția, ci chiar puterea și-a pulverizat infantil coaliția care a instituit-o!

2.     Autoritățile au fost/sunt „psihotice” și nu acceptă că nu sunt vectori de influență în România, asta într-o țară în care datele arată clar că încrederea în autorități este la pământ de ani de zile. Ba mai mult, pentru mulți sunt contramodele! Dar s-au proiectat ca modele principale, generând astfel dezinteres sau chiar reacții inverse.

3.     Autoritățile nu au avut/nu au la rândul lor încredere în oameni. În loc să-i trateze cu empatie și să le lase marjă pentru liberul arbitru, au mers pe varianta mai dură de convingere (nu educație), generând reactanță psihologică masivă.

4.     Autoritățile nu au valorizat comprehensiv nici expertiza științifică avansată (au mizat pe anumite domenii, ignorând altele – dupa un model biomedical depășit, în dauna modelului modern bio-psiho-social), nici datele necesare în astfel de situații (evidence-based decision). Spre exemplu, foarte grav, au anunțat/au pus constrângeri și/sau au eliminat constrângeri comportamentale când/cum nu trebuia, pe baza unei psihologii de simț comun, ca niște vecine/vecini cu experiență bogată de viață (vezi relaxările pentru vara anului 2021 sau planurile pentru toamna anului 2021). Într-adevăr, deși experții UBB au arătat scenariul periculos în care vom ajunge în septembrie/octombrie, autoritățile vorbeau de relaxări și intrarea în normalitate, fără să o condiționeze de vaccinare (asta într-o țară care abia atinge 30% procentul de vaccinare!); de ce să te mai vaccinezi în astfel de condiții? În fine, un alt exemplu recent: cum să nu încurajezi oamenii să creadă conspiraționist că pandemia este o minciună, când tu elimini pragul de 6/1000 pentru a menține școala deschisă tocmai când pandemia este într-un punct critic? Da, școlile trebuie ținute deschise – politica ministerului că școlile se închid ultimele și se deschid primele, cu condiția asigurării sănătății, este bună -, dar ministerului trebuia să i se permită să anunțe/să facă asta mai devreme, nu în plină expansiune a pandemiei!; dincolo de argumentele științifice – care pot fi pro și contra, poate chiar în favoarea acestei decizii –, este vorba de mesajul psihologic către oameni: între asta și „jos pandemia”, care este acum diferența?

5.     Mecanismele psihologice care trebuiau comunicate pentru a pune în practică sfaturile medicale au lipsit sau au fost prost gândite. Cum vrei să schimbi atitudini/comportamente (ex. adaptare la pandemie/vaccinare) fără implicarea specialiștilor în domeniu? Dacă organizațiile de specialitate ale psihologilor ar fi fost implicate de la început, cred că cea mai mare parte din nehotărâții din ianuarie era acum provaccinare și altfel ar arăta astăzi rata de vaccinare și țara (mult mai aproape de 70%).

Care este salvarea? Cred că asta este rețeta realistă: (1) pact politic pentru a ataca pandemia; (2) întărirea încrederii bilaterale (autorități-oameni); (3) valorizarea comprehensivă a experților (organizațiilor profesionale) și a datelor științifice. Cum se pot obține aceste ingrediente? Pentru punctul 1 inițiativa trebuie să vină de la președintele țării. Pentru punctul 2 pașii de urmat pot veni de la organizațiile reprezentative ale psihologilor (Asociația Psihologilor din România + Colegiul Psihologilor din România). Pentru punctul 3 trebuie implicate trei componente: medical+psihologic+socio-comunicațional (inclusiv fonduri pentru a culege date despre bariere/facilitatori etc. în timp real, date care să fundamenteze campaniile/intervențiile, atât generale, cât și particularizate pe diverse regiuni). Dacă facem asta, probabil că în decembrie sau la începutul anului viitor situația va arăta mai bine. Dacă nu facem asta, poate va fi mai bine, după ce va fi însă mult mai rău!

 1. Lucian
  2 octombrie 2021 la 10:59 pm

  Cred ca de aceasta postare era nevoie săptămânal. Senzația mea este ca specialiștii/experții (psihologii) dincolo de faptul ca nu au fost cooptați în derularea campaniei, nici nu s-au alarmat (nu am sesizat mesaje de avertizare vehemente și coagulate) foarte tare constatând ca campania e sortita eșecului. Probabil s-a mers pe raționamentul „dacă nu ne vreti, noi ne vedem de ale noastre”. Mesajul dvs de acum este binevenit dar imi permit să spun, tardiv.

  • 3 octombrie 2021 la 1:11 am

   ar trebui sa gasiti in spatiul public avertismentele publice in acest sens.

 2. Ivy
  2 octombrie 2021 la 11:26 pm

  De acord. Au dorit sa salveze Horeca, iar acum vedem consecințele,,relaxării”.

 3. Madalina Ghita
  3 octombrie 2021 la 1:17 am

  Sper ca autoritatile sa va asculte si sa implementeze solutiile oferite. Dupa protestele din aceasta seara, sentimentul este ca “poate va fi mai bine, dupa ce va fi insa mult mai rau”.

 4. jerian
  3 octombrie 2021 la 3:04 am

  Fara indoiala ca autoritatile au actionat haotic, nu este nimic de demonstrat.
  Dar oare asta inseamna sa dai vina pe sistem pentru lipsa personala si chiar colectiva de responsabilitate?
  Daca semaforul la intersectie nu functioneaza, inseamna oare ca cei din trafic sunt indreptatiti sa se repeada cu totii pentru a traversa intersectia ? Pe scurt, vreau sa spun ca trebuie sa vedem lucrurile mai de sus, da, autoritatile sunt vinovate dar asta scuteste oamenii de responsabilitate? Apoi sa nu uitam ca nu traim in comunism, autoritatile sunt alese in mod democratic. Nu cumva avem fiecare o raspundere atunci cind ii alegem? E usor sa votezi cu ochii inchisi si apoi sa-i blamezi exact pe cei pe care i-ai votat. Problema e ca o asemenea atitudine naste monstri.
  Sigur ca psihologii puteau contribui la campanie dar ce se intimpla cu acei medici care descurajeaza oamenii sase vaccineze? Unde este colegiul doctorilor pentru a corecta situatia?
  Oamenii au incredere in doctori dar cind li se spune de doctorul de familie ca nu e cazul sa se vaccineze, ei bine niciun psiholog din lume nu le va schimba decizia de a nu se vaccina. Dar preotii in care oamenii au incredere si care ii sfatuiesc sa nu se vaccineze?
  Credeti ca vreun psiholog e mai tare decit acel preot? Dar acele canale de televiziune care improasca oamenii cu minciuni?

 5. eugeniu berechet
  3 octombrie 2021 la 11:57 am

  buna ziua , persoanele cu functie de conducere care au studiat in usa , sunt PRO VACCIN !

 6. 6 octombrie 2021 la 3:21 pm

  Analiza este excelentă. Dar timpul necesar aplicării propunerilor de acțiune nu există.
  Așa că rămân la soluția de forță: vaccinare obligatorie.

 7. Daniela
  11 octombrie 2021 la 3:49 pm

  Da, consider că aveți dreptate în ceea ce scrieți legat de pandemie și vaccinare. Vreau să vă întreb dacă este normal să se țină școlile deschise când numărul de îmbolnăviri de covid este în creștere? Mie sincer mi se pare o nebunie să se țină școlile deschise când în fiecare zi mai apar cazuri noi și mai intră câteva clase online…Totuși, la apariția cazurilor la copii, clasele respective trec online, iar profesorii sunt puși să vină în continuare la școală și să facă ore și față-în-față cu celalate clase și online cu clasele unde sunt cazuri de covid și să mai și țină locul la unii profesori care au făcut covid pentru că nu s-au vaccinat….Cât se mai poate lungi nebunia asta? Deși e doar a 5-a săptămâna de nebunie din asta, m-am trezit cu boli (altele, nu covid, pt că sunt vaccinata). Cum se poate opri fenomenul descris mai sus, care se întâmplă acum în școli? Cred că, dacă continuăm așa, fie facem toti covid, fie alte boli datorate suprasolicitarii…Există vreo soluție?

 1. 3 octombrie 2021 la 12:01 am
 2. 3 octombrie 2021 la 4:58 am
 3. 3 octombrie 2021 la 11:01 am
 4. 4 octombrie 2021 la 8:39 am
 5. 4 octombrie 2021 la 8:58 am
 6. 4 octombrie 2021 la 12:43 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: