Pentru cititori – reguli de utilizare a blogului

Acest blog este un spaţiu în care ţin la un anumit nivel al comunicării. Orice comentariu critic, pozitiv, neutru sau corectiv este automat acceptat dacă este prezentat într-un limbaj adecvat. Nu accept comentarii care conţin  (a) critici/atacuri la persoană (se poate critica ideea sau comportamentul); (b) remarci rasiste sau (c) înjurături/denigări/calomnii în general sau cu referire la cititorii blogului, diverse personalităţi, grupuri, minorităţi, etnii, popoare sau la mine;  în general refuz tot ceea ce nu implică bunul-simţ şi ceea ce violează drepturile omului. De asemenea, nu sunt acceptate păreri repetitive şi neargumentate sau fără legatură cu conţinutul mesajului. În plus, acesta nu este un blog politic. De aceea nu sunt acceptate comentariile cu caracter politic direct; pot fi discutate însă aspecte politice dacă sunt conceptualizate ştiinţific, socio-cultural şi/sau moral.

Ştiu că unii cititori au fost nemulţumiţi că nu le-am postat unele mesaje. Dacă am făcut asta –  nu cred că aceste mesaje reprezentau mai mult de 1% din toate mesajele primite – am făcut-o deoarece ele nu îndeplineau angajamentul descris mai sus. Aşa cum am spus, nu vreau să-mi transform casa (a se citi blogul; sic!) într-un loc în care vine cineva şi mă înjură, pe mine şi pe oaspeţii mei serioşi (a se citi cititorii blogului; sic!). Absurdul situaţiei este că dacă nu îi las în casă sau îi scot afară, tot ei, cei care nu respectă regulile şi generează probleme, se supără. Nu am timp pentru absurdităţi, „managementul egoului” şi discuţii „scolastice„!; timpul este prea preţios ca să fie irosit pentru acest lucruri.

Cei care doresc să aibă o contribuţie pe acest blog trebuie să îşi asume un anumit nivel al ţinutei discursului şi, dacă este cazul, al argumentării. Restul nu are ce căuta, găsi şi înţelege aici. Îi rog, aşadar, pe cei care nu se înscriu în acest profil să nu citească acest blog, pentru a lăsa loc discuţiilor şi comentariilor care ţin de normalitate.

Deoarece adesea se nasc polemici pe internet, iată poziţia mea faţă de acest lucru, poziţie care va ghida şi funcţionarea acestui blog. Un premiant Nobel spunea că polemica trebuie dusă doar cu cei din aceeaşi ligă. Pentru a intra în polemică trebuie îndeplinite două condiţii: (1) buna-credinţă a interlocutorilor şi (2) un nivel adecvat de expertiză. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, nu are sens să intri în polemică. Lipsa de bună-credinţă îl va face pe cel cu care vrei să începi o discuţie serioasă să refuze evidenţa, spunându-ţi că 1+1 nu este egal cu 2! Lipsa de expertiză a interlocutorului face imposibilă comunicarea şi argumentarea ideilor; nu poţi rezolva polinoame dacă nu ştii operaţiile matematice de bază! Acestea fiind spuse, expertul trebuie să ocupe spaţiul public, pentru a nu-l lăsa la dispoziţia pseudo-ştiinţei, non-ştiinţei şi a intuiţilor (de cele mai multe ori false, de factura cunoştinţelor unei „vecine cu experienţă bogată de viaţă„) simţului comun, afectând astfel evoluţia societăţii spre o civilizaţie cât mai avansată. Intrând în spaţiul public, un expert trebuie să fie altruist, generos, empatic, să-şi ofere expertiza prin educaţie şi/sau când i se cere, dar să refuze politicos şi ferm polemica când nu se joacă în aceeaşi ligă.

Unele articole vor fi postate şi pe alte bloguri/siteuri. Deoarece vreau să salvez timp, comentariile la aceste articole se pot face doar pe acest blog (intrând automat de pe articolul citit), astfel încât să nu fiu nevoit să răspund la întrebări legate de acelaşi articol pe mai multe platforme.

Mulţumesc!

 1. Savaczki Rodica
  21 septembrie 2011 la 8:25 pm

  Domnule Profesor

  Pe cand noi cursuri de formare profesionala continua, in cadrul APCCR , in Cluj -Napoca ?

 2. Bogdan Rotaru
  3 martie 2012 la 8:39 am

  O rugaminte: in expresia „anumit nivel al comunicări” a fost omis un al doilea „i”- articol hotarat. Multumesc pentru continut, domnule profesor.

 3. 6 aprilie 2012 la 2:15 pm

  Buna ziua,
  M-ar interesa un curs de perfectionare in psihologie cognitiv-comportamenta, am urmat cursul postuniversitar in psihologie cognitiv-comportamentala la Cluj si m-ar interesa o perfectionare sau modul 2.

  Va multumesc!

 4. tyty
  3 septembrie 2012 la 3:52 pm

  Buna ziua,

  Situatia mea devine din ce in ce mai grava si va rog frumos sa imi recomandati un psiholog/psihiatru bun in tratarea fobiilor , care sa fie din Bucuresti. Am fost la un psiholog timp de un an , dar nu am ajuns nicaieri cu problemele mele (nici macar nu discutam despre fobiile care le am ). M-am tot uitat pe diverse site-uri, dar imi este greu sa am incredere in cineva fara o recomandare, tinand cont ca pe zi ce trece aceste fobii imi distrug viata.

  Va multumesc.

  • 4 septembrie 2012 la 9:58 am

   Nu fac astfel de sugestii pe Blog. Imi puteti scrie pe email.

 5. Tarnita Cornelia
  26 aprilie 2013 la 1:26 pm

  Buna ziua, trebuie sa fac o lucrare de dizertatie despre comportamentul deviant la adolescenti avand ca baza de pornire psihologia cognitiv-comportamentala. Problema este ca domnul profesor este foarte exigent si doreste ca partea teoretica sa fie de cea mai mare actualitate, adica sa fie teorii cuprinse in orientarea mai sus precizata dar elaborate intre anii 2010-2013 si v-as roga sa ma ajutati cu cateva surse bibliografice. Domnul profesor mi-a dat multe detalii, insa nu m-a ajutat cu bibliografia si mi-e jena sa ii cer acest lucru.
  In cazul in care va gasiti putin timp din programul dvs. deosebit de incarcat, va multumesc anticipat,
  Cu stima,
  Cornelia Tarnita

 6. 21 septembrie 2013 la 6:39 pm

  DOMNA TARNITA VA ROG DATI UN EMAIL DE CONTACT PE adi_dragusin@yahoo.com

 7. DeliaM
  28 ianuarie 2014 la 3:43 pm

  Buna ziua domnule profesor,

  Imi puteti furniza va rog adresa dvs. de e mail?
  In masura in care acest lucru este posibil, va rog sa imi scrieti pe adresa deliadirjan@gmail.com.

  Multumesc frumos,
  Delia Dirjan

 8. 8 aprilie 2014 la 10:43 am

  Buna ziua! Sunt o eleva care doreste sa sustina examenul de admitere la Facultatea de Psihologie , Babes-Bolyai. Caut de cateva zile si nu gasesc modele de subiecte.. Ma puteti ajuta?

 9. Ioan Tud
  5 februarie 2015 la 4:43 pm

  Buna ziua, unde se poate găsi prima parte a studiului despre caracteristicile psihologice ale românilor pe care l-aţi coordonat?

 10. 17 noiembrie 2015 la 5:28 pm

  Buna ziua,

  Aveti un cabinet particular?

 11. Demeter Maria
  25 ianuarie 2016 la 9:58 am

  Multumesc pentru articol !

 12. Maria Corina Bacalearos
  22 februarie 2016 la 10:28 am

  Buna ziua, D-le Profesor !
  Cu iertare daca fac o confuzie, dar parca imi amintesc ca am citit un articol in care va refereati la contagiunea psihica …
  Va rog, daca nu este confuzie, ma puteti ajuta sa-l recuperez ?
  Cu multumiri,
  Corina Bacalearos

 13. moiceanu valentina
  7 martie 2016 la 3:48 pm

  buna ziua
  nu stiam cine sunteti pana acum 30 de min cand v am urmarit partial la tvr 2. vreau doar sa va felicit pt felul dvs de a gandi, pt deschidere si pt tot ce faceti. am absolvit psihologia si mi as fi dorit sa va fi avut drept profesor. nu m a ajutat orasul, sunt bucuresteanca. felicitari!

 14. Alina
  10 februarie 2017 la 12:33 pm

  Buna ziua. Mai este valabila terapia online? Pe site nu am reusit sa ma inscriu. Sunt din Bucuresti si nu stiu cum as putea beneficia de screening si tratament la distanta. Multumesc!

 15. Alina
  12 februarie 2017 la 7:08 pm

  Buna seara, d-le profesor!
  Exista vreo modalitate prin care pot beneficia de suport, in descoperirea punctelor tari si implementarea acestora in activitati corespunzatoare, si cei care locuiesc mult prea departe de clinica dumneavoastră? Eu sunt intr-un orăsel subdezvoltat din zona banatului si nu am întâlnit pe nimeni pana acum care sa adopte o abordare atât de limpede ca a dumneavoastră in gasirea sensului si a fericirii in viața.
  Mulțumesc!

  • 12 februarie 2017 la 9:31 pm

   Veniti la Clinica pentru o evaluare, iar apoi unele lucruri se pot implementa online si/sau prin colegi din zona dvs. Succes!

 16. Adi D
  24 martie 2018 la 10:48 pm

  Bună seara, domnule profesor.
  Există cursuri ( post-universitare ) ținute de dumneavoastră ? Dacă da, cum se poate participa ?
  Multumesc

 17. Alexandru STANCIU
  25 aprilie 2018 la 7:59 pm

  Buna ziua,
  Recent am citit articolul d-voastra: ‘In mintea COLECTIVA a poporului Roman’!
  Este foarte adevarat ce spuneti, dar NICIODATA, corporatiile ce activeaza in Romania nu-si vor schimba atitudinea fata de angajatii, cetateni romani! Mereu am intrebat ce criterii de performanta sunt in companie, in asa fel incat sa nu mai depind de parerea sefului direct! Nici nu se concepe asa ceva: ‘lustruitul pantofilor’ este mult mai puternic acum decat inainte de 1990! Din pacate cei tineri aleg aceasta varianta sau parasesc tara! E trist, totusi ma bucur ca ati atins acest subiect, dar nu stiu cate corporatii vor citi sau vor trage invataminte din acest articol. Credeam ca doar eu gandesc diferit de altii, aspectul de ce inseamna performanta reala, insa ati atins o problema reala!
  Numai bine!
  A.S.

 18. 27 august 2018 la 10:14 pm

  Am urmarit emisiunea Dvs. la Romania9 pe TVR si chiar constat ca mai exista speranta pentru Romania. Si noi, cei din Timisoara am creat un think tank si un grup de actiune sub forma unui ONG unde sa testam meme noi care ar putea schimba mai repede acest Kali Yuga romanesc… Ne gandim la criptovoturi care ar putea retrage mai repede mandatele in alb(demisiile alesilor in sertarul votantilor) in cazul masei critice,etc.Am dori sa va contactam pentru sinergie…

  • mircea dragan
   28 august 2018 la 9:02 am

   Stimaete domnu

 19. CICI BRAN
  28 ianuarie 2020 la 5:39 pm

  Stiu ca sunteti foarte ocupat,dar va rog daca puteti sa stati de vorba cu fiul meu,sunt o mama care isi face griji,probabil ca toate mamele ,dar cred ca fiul meu ar trebui sa stea de vorba cu dumneavoastra,isi doreste si el asta,va rog sa-i faceti o programare,va multumesc

 20. Fan Daniella
  8 iunie 2020 la 6:52 pm

  Buna ziua! Va citesc cu interes si apreciere pentru toate interventiile dumneavoastra.

 21. dr. Mircea Dragan psihiatru
  12 iunie 2020 la 8:31 am

  Domnule profesor. Va rog sa exprimati un punct de vedere psihologic (la nivelul societatii din Romania) privitor la decizia avocatului poporului de a se afisa in scris in spitale ca acestea nu aplica tortura si ce consecinte vor fi pe viitor privind raporturile profesionale dintre medici, ingrijitori, pacienti, apartinatori. Vor fi mai respectate cadrele medicale in acest fel, sau se arunca o anatema asupra deontologiei medicale.

 22. Balint Antonio
  11 ianuarie 2022 la 7:54 pm

  Cu stima si respect,puteti sa imi spuneti va rog daca cartea dumneavoastra Prelucrari inconstiente de informatii va mai fi disponibila pe site-urile cu carti?O caut de ceva timp pe site-uri de genul carturesti si triton dar tot imi spune ca este indisponibila cartea,credeti ca se va mai putea gasi pe viitor?

  • 11 ianuarie 2022 la 10:26 pm

   daca editura va mai scoate tiraje, dar asta depinde de editura, nu de mine. dar se gaseste in biblioteci si puteti sa va faceti o copie de acolo. succes.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: