De ce un blog Daniel David?

Am rezistat „mişcării” de a avea un blog personal, un cont pe facebook, twitter etc., mult timp. Comunicarea prin e-mail îmi era suficientă, ţinând cont de timpul limitat de care dispun pentru activităţi de acest gen. Am cedat recent, la presiunile colegilor, studenţilor şi a celor interesaţi de activităţile mele. La numeroase emisiuni TV la care am participat am fost întrebat, în repetate rânduri, dacă am un blog unde telespectatorii pot comunica cu mine. Redactorii diverselor ziare, studenţii şi colegii îmi solicită puncte de vedere pe diverse teme şi probleme de interes profesional şi/sau public, trezindu-mă astfel că pierd mai mult timp răspunzând tuturor decât dacă aş face publică o poziţie pe un blog. Am încercat varianta cu „Scrisori Deschise”, dar am ajuns să consum la fel de mult timp răspunzând pe e-mail, la punctele de vedere exprimate. Aşadar, iată blogul Daniel David… Este un blog organizat pentru a exprima interesele, activităţile şi expertiza naţională şi internaţională pe care o am, fundamentate mai ales de profesura academică, activitatea de cercetare, activităţile de management al ştiinţei şi educaţiei şi de specializarea în psihologie.

În categoria UBB voi discuta şi prezenta informaţii legate de Universitatea Babeş-Bolyai (Cetatea Universitară Clujeană), „Alma Mater” universitară pentru mine şi activităţile mele principale. Tot aici voi discuta punctual despre Mount Sinai School of Medicine (MSSM), a doua „casă universitară” pentru mine, din SUA. Iată câteva analize cu implicaţii pentru UBB, publicate înaintea apariţiei acestui blog (selecţie):

În categoria Psihologie voi discuta şi prezenta informaţii legate de psihologia românească şi internaţională, incluzând şi instituţiile acesteia (ex. Colegiul Psihologilor din România etc.). Iată câteva analize publicate înaintea apariţiei acestui blog (selecţie):

În categoria Educaţie şi Cercetare voi discuta despre problemele, realizările şi politicile în aceste domenii, cu accent pe cele naţionale, dar fără a le ignora pe cele internaţionale. Iată câteva analize publicate înaintea apariţiei acestui blog (selecţie):

În categoria Social şi Politic voi aborda teme care ţin de rolul unui intelectual în comunitate (Cetate), desigur, prin prisma expertizei proprii (vezi la Despre mine). Iată câteva analize publicate înaintea apariţiei acestui blog (selecţie):

În categoria Despre Viaţă voi discuta şi prezenta aspecte (1) de frontieră a speciei şi civilizaţiei noastre, cu accent pe componentele psihologice şi (2) de viaţă, pur şi simplu, din perspectivă psihologică. Iată câteva analize publicate înaintea apariţiei acestui blog (selecţie):

Văd acest blog ca dezvoltându-se în mod dinamic, în funcţie de preocupările mele şi ale celor care vor fi interesaţi de conţinuturile prezentate aici. Nu voi fi un „blogger” prea activ, dar voi fi unul constant (ex. cel puţin o contribuţie la două săptămâni, dacă nu intervin lucruri neprevăzute) şi voi încerca să fiu foarte responsabil. Nu voi cenzura nicio opinie critică, dacă este exprimată într-un limbaj adecvat.

Aşadar, să începem…(14.09.2010)

  1. 25 septembrie 2010 la 11:11 am

    bun venit în blogosferă domnule profesor.

  2. adriana
    12 octombrie 2010 la 12:34 pm

    Buna ziua,am un mesaj pentru domnul doctor David Daniel,mai bine zis o intrebare,la ce clinica sau spital profesati sau cum sa va contectez

  3. Halasz Ana - Maria
    23 noiembrie 2010 la 11:01 pm

    Va dorim din suflet “La Multi Ani!” si cu sinceritate va multumim pentru sfaturile primite in data de 17 noiembrie 2010 la Biblioteca Judeteana Cluj. Acestea au fost utile, educative, si de asemenea precise. De aceea dorim sa lansam o noua provocare! De fapt, o invitatie la liceul nostru in care sa abordati/abordam una dintre temele “Adolescenta”/”Bursele de studii”/”Despre valori” !

    (ELEVII CLASEI a XI-a B – LIC.TEORETIC „AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA)

    • 23 noiembrie 2010 la 11:08 pm

      Multumesc. Si mie mi-a facut placere sa ma intalnesc cu voi, elevii, desi nu ati fost prea vorbitori; accept cu placere invitatia voastra.

  4. Mirela
    2 decembrie 2010 la 5:45 pm

    Buna ziua, domnule profesor! Unde as putea gasi cartea dumneavoastra :Castele de nisip”? Am cautat-o la toate librariile si anticariatele din Iasi, chiar si pe site-uri, din pacate raspunsul a fost acelasi: „s-a epuizat!” Am mare nevoie de ea pentru sesiunea din ianuarie 2011.

    • 3 decembrie 2010 la 4:36 pm

      Da nu mai exista in librarii si la editura, trebuie sa fie in biblioteci.

  5. Mirela
    5 decembrie 2010 la 3:54 pm

    Cum ar putea biblioteca facultatii sa satisfaca necesarul a sute de studenti? Poate ar trebui sa va ganditi la o reeditare. Cartea face parte din bibliografia obligatorie pentru studentii de la psihologie deci va fi mereu nevoie de exemplare noi in librarii.

  6. iulia oprea
    4 ianuarie 2011 la 6:21 pm

    La multi ani!
    Dle profesor as dori sa aflu adresa dvs de mail pt a va cere o informatie referitoare la scale clinice. Am trimis un mesaj pe adresa : danieldavid at psychology dot ro, dar nu stiu daca aceasta mai este valabila. Va multumesc

  7. laura
    7 ianuarie 2011 la 8:55 pm

    Cartea „Castele de nisip” o gasiti la filialele Bibliotecii Judetene „Octavian Goga”, Cluj-Napoca.

  8. maria
    30 martie 2011 la 10:57 am

    aveti un articol postat (prin link, in textul mesajului) la
    http://doxosophia.wordpress.com/2011/01/01/doxosophia-blog/
    felicitari!

  9. radu p.
    14 iulie 2011 la 11:00 pm

    sper sa nu fie prea tarziu cand scriu. dar unele carti se gasesc printr-un sistem de imprumut bibliotecar interjudetean. eu am facut rost de o carte de la Cluj desi nu am mai fost acolo de 10 ani.
    Profesorii mei s-au gandit sa -si posteze o parte din productiile lor pe diferite site-uri publice, daca cartile acelea sunt in bibliografia obligatorie macar sa le poate accesa oricine, de la el de acasa. cred ca este foarte util pentru cei in sistem id.

  10. 14 octombrie 2011 la 10:13 pm

    Salut. Chiar daca subiectul in sine ma interesa mai putin, eu fiind in cautare de alte informatii, am citit cu placere ce s-a discutat pe-aici. Va sfatuiesc sa continuati in ceea ce faceti, ca bine faceti, si sa ne revedem cat mai repede.

  11. 3 noiembrie 2011 la 1:09 pm

    Felicitari, draga DANIEL, pentru interesul tau privind (ager) de la altitudinea elevatei competenete academice, chiar comunicarea facila – ONLINE – via BLOG.

    Cu sentimente afabile,

    UN INEFEMER ADMIRATOR …

    http://alexandru-chihai-psiholog.blogspot.com

  12. ioana
    9 februarie 2012 la 2:29 pm

    Buna ziua domnu doctor as dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu o informatie,am probleme cu atacurile de panica si as dori sa-mi recomandati un dr pshiholog sau hipnoterapeut la care as putea apela in cazul in care d-voastra nu puteti.Va rog sa-mi lasati un nr de contact pt a putea lua legatura cu d-voastra.Multumesc

  13. 24 februarie 2012 la 6:18 pm

    V-am tot cerut o carte domnule David!

  14. frunzaru gabriel ionut
    17 ianuarie 2013 la 5:56 pm

    Va salut, domnule profesor numele meu este Frunzaru Gabriel-Ionut sunt absolvent al facultatii de psihologie media 7 la lucrarea de licenta si am si eu o intrebare pentru dvs: care este termenul unanim acceptat ” client” , ” pacient” sau ”subiect”?. Deoarece vorbind in mod deschis termenul de pacient se rasfrange asupra sferei clinico-psihiatrice, termenul de client este unul comercial care se adreseaza sferei avocatesti, eu ca proaspat absolvent si nerebdator sa intru pe piata muncii tind mai mult spre termenul de subiect. Apropo in cadrul sedintelor de psihoterapie se utilizeaza termenul de subiect?

    • 17 ianuarie 2013 la 10:29 pm

      Nu exista o formulare standard. De obicei termenul de „pacient” se utlizeaza daca faci psihoterapie. Daca faci consiliere (ex. focalziata pe optimizare personala) folosesti adesea termenul de „client”. Termenul de „subiect” se foloseste mai ales in cercetari. Dar acestea nu sunt reguli fixe, ci euristici; te adaptezi astfel incat „persoana cu care lucram” sa se simta confortabil si sa-si poata intra cat mai bine in rol.

  15. frunzaru gabriel ionut
    24 ianuarie 2013 la 11:14 am

    Va salut, domnule profesor sunt Frunzaru Gabriel-Ionut am si eu doua intrebari pentru dvs: daca imi permiteti, discutand in mod profund, psihologia clinica si psihoterapia se pot corela cu studierea psihopedagogiei speciale? In calitatea dvs de presendinte al Colegiului Psihologilor filiala Cluj cand obtii atestatul de libera practica in psihopedagogie speciala poti avea competente ce includ psihoterapia si psihologia clinica?. Mentionez ca eu personal ma pregatesc sa sustin examenul de titularizare pe psihopedagogia speciala si nu v-am adresat intrebariile in mod intamplator. Va multumesc anticipat pentru raspuns, va respect si va stimez. Respectele mele

  16. Marius
    1 februarie 2013 la 4:09 pm

    Buna ziua, domnule profesor! Ma numes Marius A. sunt student in anul I la psihologie aici in Cluj si observ ca multi dintre colegii mei au o inclinatie catre psihologie nestiintifica de popularizare . Sunt fascinati de pretinsi psihologi si traineri care abia au la activ o facultate obscura de psihologie terminata cu chiu cu vai sau tot felul de cursuri de NLP si vand tot felu de materiale motivationale, carti si tin workshopuri, vorbesc in tot felul de parabole (e.g 5 pasi pentru a-ti schimba radical viata ), garanteaza rezultate extraordinare si se cred maiestrii ai dezvoltarii personale. Multi ofera chiar si consiliera online ! Am cercetat registrul copsi si nu apar acolo ! Ma intereseaza o cariera in cadrul psihologiei clinice/consilierii dar nu asa as prefera sa arate o Romaniei in care imi doresc sa profesez ! Dumneavoastra ce parere aveti despre acest fenomen al falsilor psihologi de pe internet ?

    • 1 februarie 2013 la 7:18 pm

      Eu mi-as exprimat pozitia si in ultimi ani m-am implicat in spatiul public pentru promovarea psihologiei stiintifice. Acest lucru trebuie insa facut acceptand faptul ca exista si abordarile alternative, de simt comun, pe care trebuie sa le minimizezi prin seriozitatea demersurilor stiintifice, nu prin alte mijloace. Nu este usor, oamenilor le place „mancarea nesanatoasa” (a se citi pseudostiinta care le confirma iluzoriu mintea irationala si sperantele nerealitse), dar farmecul este sa-i inveti sa „manance sanatos”, de dragul lor (pentru sanatatea lor mintala si pentru calitatea vietii), nu al nostru sau al stiintei!

  17. 23 noiembrie 2013 la 9:58 pm

    La mulţi ani fericiţi, frumoşi, succese şi sănătate! Cu pretuire şi deosebit respect, Ramona Pencea

  18. Marius Iulian
    8 februarie 2014 la 2:48 pm

    Anul trecut din cate imi amintesc ati tinut o prelegere la BCU despre istoria psihologiei in Romania. Desi am participat, imi dau seama ca am uitat multe din cele prezentate. Imi puteti recomanda cateva surse sau daca este posibil ati putea dvs sa scrieti un articol care sa reprezinte un punct de plecare in acest sens ? Marius Ancutescu student anul II, Psihologie, UBB

    • 8 februarie 2014 la 3:37 pm

      Gasiti o serie de lucrari la BCU. Cautati autori ca Bejat, Herseni, Ralea. Da, voi scrie si eu un text.

  19. Mărginean Ioan
    1 aprilie 2015 la 11:38 am

    Buna ziua.
    Nefiind un „impatimit” de psihologie, recunosc ca azi am auzit pentru prima data de dumneavoastra. Ascult, in masina sau oriunde am posibilitatea, Radio Romania Cultural. Azi am avut norocul sa v-ascult si sa fiu…impresionat despre ce spuneati in legatura cu psihologia poporului roman. Nu-s genul care linguseste, Doamne fereste, dar cred ca avem nevoie de oameni ca dumneavoastra. Pe mine m-ati castigat si in mod sigur va voi citi lucrarile. Sper sa pot intelege cat mai multe din ele, dat fiind faptul ca pregatirea mea academica este una…scazuta. Va multumesc.

  20. 15 aprilie 2015 la 11:33 pm

    Domnule profesor,
    V- am urmarit cu interes in emisiunea ” Jocuri de putere” moderata de d- nul Rares Bogdan. Aminteati ,printre altele, ca societatea romaneasca ar avea o sansa daca s- ar actiona si pe partea de PARENTING. Sunt prof.ptr.invatamant primar si din cei 4 ani ai unei serii ( clasele I- IV) cel putin un an si jumatate ma ocup in mod special de „educarea parintilor”, consiliere etc. Dupa cei 4 ani e cu mare folos dar efortul si timpul… NU sunt remunerate…
    Cum recomandati sa ne organizam – ca sistem sau politica scolara, locala – ca sa fie reciproc avantajos?

  21. Livia Eliza Simion
    2 mai 2015 la 11:37 am

    Bună ziua,
    Domnule Profesor, urmăresc cu mare interes activitatea dumneavoastră profesională pentru care am toată admirația și considerația. Totul a început cu cartea ”Castele de nisip”. Am avut senzația că această carte este ” vie”.
    Eliza Simion

  22. Dragos
    14 mai 2015 la 2:00 pm

    dle prof.,de ce nu scrieti ceva si despre viata afectiva,organizarea ei pe baza rationala?sunt atatea divorturi si leg care nu rezista in ziua de azi incat e necesar ca omul de rand sa fie sfatuit putin,cred eu.

  23. Dragos
    17 ianuarie 2016 la 10:36 am

    Dle Prof.,ati spus ca religia ne da valori si stiinta cunoastere.filozofia ce ne da din cele 2?valori sau cunoastere?gandirea critica poate fi considerata o valoare de dobandit?
    Va multumesc.

    • 17 ianuarie 2016 la 11:56 am

      Este greu de facut o demarcatie clara privind aceste contributii. Insa daca incercam, eu cred ca principala contributie a stiintei este cunoasterea. Sigur, stiinta poate si are o contributie si la valori, dar religiile cred ca au contribuit mai mult la valori, cel putin pana acum.

      • mihaela
        6 iunie 2016 la 12:05 pm

        Bună ziua

        Intenționez sa realizez un proiect de cercetare în organizația în care îmi desfășor activitatea, legat de comportamentul organizațional. In măsura în care credeți ca ar fi interesant pentru dvs. sau alți profesori/doctoranzi/masteranzi, va rog sa-mi transmiteti o persoana de contact pentru a putea transmite ideea de cercetare și alte detalii. Mi-ar plăcea sa pot colabora cu cineva din cadrul Facultatii de psihologie. Multumesc

  24. 8 martie 2019 la 11:25 am

    Studiind „Prelucrări inconștiente de informație” mi-am amintit de un documentar („documentat” aș spune), pe care îndrăznesc să îl supun atenției dumneavoastră. Cu respect.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu