Prima pagină > Despre Psihologie, Educaţie şi Cercetare > Întrebări şi răspunsuri cu referire la lucrarea despre psihologia românilor (FAQ)

Întrebări şi răspunsuri cu referire la lucrarea despre psihologia românilor (FAQ)

În această secţiune de Blog ofer informaţii generale şi răspunsuri la întrebări legate de lucrarea psihologia românilor. Fac acest lucru după modelul international FAQ, pentru: (1) a răspunde întrebărilor legitime; (2) a sintetiza răspunsurile mele (aceleaşi întrebări se pun adesea de oameni diferiti) şi (3) a nu lăsa prea multe semne de întrebare sau speculaţii nefondate. Nu voi răspunde mereu la fiecare întrebare pusă, dar anumite teme comune vor fi extrase din mai multe întrebări şi am să răspund la acestea. Întrebările trebuie să fie puse prin email (danieldavid@psychology.ro); pentru logica organizării textului, comentariile subiacente acestui articol vor fi tratate ca şi comentarii, nu ca întrebări.

Monografia asupra psihologiei românilor a apărut în luna iulie 2015 la editura Polirom (vezi AICI şi AICI).

Comunicatul editurii Polirom preluat de Colegiul Psihologilor din România poate fi găsit AICI.

Pentru corecţii/errate vezi AICI.

Psihologia poporului roman - Coperta

psihologia_poporului_Daniel_David_650

Cercetarea a fost premiată:

În monografie, mesajul meu ca autor apare (aproximativ) astfel:

  • Această lucrare este un manifest al psihologiei româneşti moderne, care, ajunsă la maturitatea ştiinţifică după desfiinţarea sa în regimul comunist – când, din cauză că nu s-a aliniat ideologic partidului comunist, a fost acuzată de impostură şi caracter subversiv, ajungându-se până la situaţia ridicolă în care nespecialiştii în psihologie (ex. adesea activiştii PCR sau cei din alte discipline acceptaţi/recomandaţi de activiştii PCR) se pronunţau asupra problemelor de psihologie –, îşi revendică vechea poziţie a fondatorilor săi în România: Florian Ştefănescu-Goangă (Cluj-Napoca), Constantin Rădulescu-Motru (Bucureşti) şi Eduard Gruber (Iaşi). Mai precis şi direct spus, psihologia românească modernă ţinteşte să fie nu doar o ştiinţă focalizată pe individ şi ancorată internaţional, ci, după modelele internaţionale, una cu mesaj social, care să contribuie şi la cultura şi dezvoltarea ţării. Lucrările clasice asupra psihologiei românilor au apărut la momente de cotitură pentru istoria românilor (de exemplu, pregătirea, formarea şi consolidarea statului naţional românesc). Cred că psihologia românească a ajuns astăzi la forţa şi maturitatea ştiinţifică de a aborda această temă, într-o logică dominant etică (dar cu elemente emice), după modele internaţionale, direct, constructiv şi fără complexe. Şi mai cred că miza integrării noastre în Uniunea Europeană, cu bătaie lungă din punct de vedere istoric, este pentru români un asemenea moment de cotitură în prezent, care cere o astfel de monografie (păstrând proporţiile, aşa cum au intervenit decisiv la vremea lor pentru modernizarea ţării Şcoala Ardeleană, Generaţia Paşoptistă, Junimea Română etc.).
  • Vezi şi un Sinopsis asupra Diagnosticului Psihocultural al României.

I. ANALIZE/RECENZII DE SPECIALITATE

II. ALTE TIPURI DE CRONICI/RECENZII

III. DISEMINARE/CONFERINŢE

IV. PUBLICAŢII ŞTIINŢIFICE INTERNAŢIONALE DERIVATE DIN MONOGRAFIA DESPRE PSIHOLOGIA ROMÂNILOR ŞI PUBLICAŢII ŞTIINŢIFICE POSTMONOGRAFIE (NAŢIONALE/INTERNAŢIONALE)

V. PROGRAMUL INTERNAŢIONAL DE CERCETARE – PROFILUL NAŢIONAL COGNITIV-COMPORTAMENTAL

VI. ALTE ASPECTE RELEVANTE ASOCIATE MONOGRAFIEI

VII. RECENZIA RECENZIILOR DESPRE PSIHOLOGIA ROMÂNILOR

VIII. FAQ – ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

IX. DE LA PSIHOLOGIA ROMÂNILOR LA PSIHOLOGIA EUROPENILOR

 

  1. 18 aprilie 2015 la 5:55 am
  2. 11 mai 2017 la 12:05 am

    Stimate domnule profesor, simt ca trebuie sa- mi manifest aprecierea si multumirea pentru onoarea de care dati dovada in munca dumneavostra. Ne inspirati si ne educati, indiferent de varsta pe care o avem. Cu deosebita consideratie!

  3. Gamaliel Sima
    23 ianuarie 2018 la 6:44 pm

    Dle profesor,
    felicitari pentru raspunsul dat la chemarea profetica a marelui Constantin Radulescu-Motru si pentru probitatea profesionala de care ati dat dovada in alcatuirea lucrarii „Psihologia poporului roman”. In acest an centenar, la manastirea Antim din Capitala organizam cu binecuvantarea PF Patriarh Daniel intalniri saptamanale dedicate unirii romanilor. Dorinta noastra expresa este sa raspundeti pozitiv invitatiei noastre de a participa la o intalnire de popularizare a lucrarii dvs. In caz ca sunteti extrem de ocupat, va rog sa recomandati o alta persoana sau mai multe care sa va poata reprezenta in sustinerea unor dialoguri pe marginea cartii dvs.

    Cu deosebit respect pentru munca dvs,
    Ierod. dr. Gamaliel Sima
    manastirea Antim
    Bucuresti

  1. 17 aprilie 2015 la 9:57 pm
  2. 17 aprilie 2015 la 10:01 pm
  3. 24 august 2015 la 8:55 pm
  4. 3 decembrie 2015 la 8:32 pm
  5. 30 decembrie 2015 la 11:19 am
  6. 19 ianuarie 2017 la 8:07 pm
  7. 19 ianuarie 2017 la 8:09 pm
  8. 10 decembrie 2017 la 5:22 pm
  9. 1 mai 2018 la 11:08 am
  10. 15 septembrie 2018 la 9:14 pm

Lasă un comentariu